Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slanke-TV

Dansk slanke-TV sjokkerer: - En hån mot de som sliter med overvekt

Norsk ekspert mener TV-programmet «Min fede træner» latterliggjør de som sliter med overvekt og fedme. 

NYTT PROGRAM: «Min fede træner» hadde premiere på dansk TV3 i går kveld. I programmet skal fire veltrente, danske kjendiser legge på seg opptil 20 kilo, for så å gå ned i vekt sammen med fire overvektige som har meldt seg på programmet. Video: TV3 Danmark Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld hadde et nytt TV-konsept premiere på dansk TV3.

I «Min fede træner», eller «Min feite trener» som programmet ville hett på norsk, skal fire veltrente, danske kjendiser gå opp i vekt gjennom tre måneder med usunn mat og treningsforbud.

Deretter skal de slanke seg - sammen med overvektige deltakere som har meldt seg på programmet.

«For virkelig å kunne forstå livet som overvektig, går de inn i eksperimentet med hud og hår, og skal øke sin egen vekt så mye som overhodet mulig. Målet er å legge på seg helt opp til 20 kilo.» skriver danske TV3 om kjendisenes rolle i programmet.

  • Se et utdrag fra gårsdagens episode og møt superbloggeren Mascha Vang, som skal gå opp i vekt, i videoen øverst i saken.

Programmet har vakt sterke reaksjoner i Danmark, skriver Politiken.

Et videoklipp fra serien er sett 321 000 ganger på Facebook, og mange dansker er ikke nådige i sin kritikk i kommentarfeltet under videoen.

Flere skriver at programmet gjør narr av overvektige, og at konseptet er direkte diskriminerende og usmakelig.

- Dere burde skamme dere. Noe så grusomt. «Fatshaming» av verste sort. Å betale noen tåpelige kjendiser for å henge ut overvektige mennesker som «underholdning» er ikke bare voldsomt usmakelig - det er sykt, skriver Kristine Naundrup-Jensen.

- En hån

Jøran Hjelmesæth er professor ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Han stiller seg sterkt kritisk til det danske TV-konseptet, som han beskriver som «helt tullete».

- Jeg synes det høres ut som en hån mot de som sliter med overvekt. Det er en undervurdering av hvor vanskelig det er å gå ned i vekt og holde seg der, sier Hjelmesæth til Dagbladet.

KRITISK: Overlege og professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Universitetet i Oslo
KRITISK: Overlege og professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Det er trist å se at underholdningsindustrien misbruker sin posisjon til å latterliggjøre de som sliter med overvekt og fedme, fortsetter han.

Hjelmesæth påpeker at kjendisene som går opp i vekt har en fordel når de skal slanke seg, fordi forbrenningen deres vil være høyere enn hos en person som allerede har fedme.

- I utgangspunktet vil de ha lettere for å gå ned i vekt enn de som allerede har fedme. Mange av de som har overvekt fra før vil sannsynligvis ha forsøkt vektreduksjon. Kroppen deres går kanskje på sparebluss og forbrenningen er lavere. Da er det vanskeligere å gå ned i vekt.

Fordommer

Også Mari-Mette Graff, leder av Landsforeningen for overvektige (LFO), stiller seg kritisk til «Min fede træner».

- Jeg sliter med å se underholdningsverdien. Et sånt programkonsept bidrar til å opprettholde en forenklet forestilling om hva overvekt er, og er med på å berede grunn for fordommer, sier Graff.

KRITISK: Mari-Mette Graff, leder av Landsforeningen for overvektige (LFO). Foto: Privat
KRITISK: Mari-Mette Graff, leder av Landsforeningen for overvektige (LFO). Foto: Privat Vis mer

Hun synes det er «mye som skurrer» ved TV3-programmet.

- Å bli flirt av eller gjort narr av er aldri kult. Det å ha sykelig overvekt er en sykdom. Ville man synes det var like underholdende å påføre kjendiser diabetes, alkoholisme eller andre potensielt veldig helseskadelige tilstander? spør LFO-lederen retorisk.

TV3 avviser «fatshaming»

Pressekontakt Mette Christiansen Barnes i MTG, som eier danske TV3, opplyser overfor Dagbladet at MTGs programdirektør Kenneth Kristensen ikke er tilgjengelig for en kommentar.

Barnes opplyser samtidig at programmet ikke vil bli tatt av lufta.

Ekstra Bladet har imidlertid fått Kristensen i tale.

Til Ekstra Bladet sier programdirektøren at de med «Min fede træner» ønsker å gjøre en annerledes vri på vekttap, og at programmet i bunn og grunn handler om å hjelpe mennesker som ønsker og har behov for hjelp.

Kristensen forteller videre at en lege og en ernæringsfysiolog er knyttet til programmet, og at de følger prosessene tett.

Ekstra Bladet har vært i kontakt med flere fedmeeksperter som mener programmet bidrar til «fatshaming» - å latterliggjøre overvektige. Det er ikke Kristensen enig i.

- Hvis man mener det er «fatshaming» å hjelpe overvektige med å gå ned i vekt, så har jeg misforstått begrepet, for det er jo det vi gjerne vil, sier programdirektøren til Ekstra Bladet.

DØDELIG STOR: Kampen Teretha Hollis-Neely kjemper mot overvekt og følgesykdommer er ekstrem, selv i amerikansk målestokk. Video: TLC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!