Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dansk stjerne vil stanse norsk film

Millionkrangel ender i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Har du tips til Dagbladet.no i denne saken? Send oss en mail!

  (Dagbladet.no): Den danske skuespilleren Kim Bodnia er en av Skandinavias største filmstjerner etter å ha spilt i storsuksesser som «Bleeder», «Pusher» og «Nattevakten».

  Nå er han forbannet på skaperne av den norske filmen «Sebastians verden», som skylder ham penger etter en innspilling i sommer.

  - Dette er helt uakseptabelt. Det blir ingen film om ikke Kim får betalt, sier Bodnias far og agent Arne Bodnia til Dagbladet.no.

  Hevder han fikk millioner


  Han viser til opphavsretten, som ifølge Bodnia tilsier at han selv eier retten til sine egne bilder når de ikke er betalt for. Nå er både advokat og det danske skuespillerforbundet koblet inn i saken.

  - Kravet ble sendt til inkasso for en god stund siden. Vi har imidlertid ikke hørt noe som helst fra produsentene, og vår tålmodighet er for lengst slutt, sier Bodnia.

  Innspillingen av «Sebastians verden» har vært preget av bråk og konflikter helt siden regissør og styreformann i Sebastians verden productions AS, Knut Møller-Lien, stod fram i avisene og fortalte at han hadde fått 20 millioner kroner av en anonym norsk-amerikaner for å lage film.

  Filmen er basert på Møller-Liens egen debutroman. Siden 42-åringen ikke hadde laget film tidligere, og det er svært sjelden at private investorer går inn i norske filmer, var det mange i Film-Norge som hevet øyenbrynene av nyheten. En lang rekke stjerner og erfarne filmfolk ble imidlertid med på prosjektet. Blant rolleinnehaverne er Christian Strand, Camilla Malmquist Harket, Per Janssen, Brit Elisabeth Hågensli og Finn Schau.


  Til retten


  Problemet oppstod da det viste seg at deler av staben og noen skuespillere ikke hadde fått pengene de hadde krav på.

  Til sammen har staben et millionbeløp utestående hos Sebastians verden productions AS .

  Filmstaben, representert ved Norsk filmforbund, har forhandlet med filmskaperen i månedsvis, uten å komme i mål. Saken skal derfor opp for Oslo tingrett i slutten av mars.

  Også leverandører har slitt med å få pengene sine. Sebastians verden productions skyldte for eksempel Norsk Filmstudio 700 000 kroner, men inngikk en nedbetalingsavtale i et forsøk på å få til en løsning. Bare ett avdrag ble betalt inn.

  - For at vi kreditorer skal få pengene våre tror jeg faktisk at vi er avhengig av at filmen blir noe av, og at den blir en suksess, sier Knud Bjørne-Larsen i Norsk Filmstudio til Dagbladet.no.

  Kravene fra filmfolket er ikke det eneste regissør Knut Møller-Lien har å bekymre seg for. Også en tidligere pengekrangel fra en helt annen sak er nå oversendt rettsapparatet.

  Møller-Lien hadde ingen inntekt i 2005 og 2004, og har hatt flere inkassosaker de siste par årene.


  - Ordner seg


  Dagbladet.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med regissør Knut Møller-Lien eller produsent Janecke Williams i dag. Regissøren har imidlertid tidligere gitt uttrykk for at han regnet med at saken kom til å ordne seg.

  - Det kan være mange som allerede har fått betalt uten at de vet det selv, sa han i september i fjor.

  Møller-Lien har også hevdet at de følte seg presset til å gå med på Filmforbundets standardkontrakt, etter at staben ikke ville godta dårligere vilkår.


  Les også:


  Lønnskrangel i norsk millionfilm
  Nekter å si hvem som ga 20 mill. til norsk film
  Regissør raser etter pengekritikk
  Norsk millionfilm ender i retten
  Norsk film svartelistet i utlandet
MØKK LEI: Her ligger Kim Bodnia i en leilighet på Lambertseter under innspillingen av «Sebastians Verden» i august. Bodnia har fortsatt ikke fått fullt oppgjør for jobben. Foto: HANS ARNE VEDLOG
MØKK LEI: Her ligger Kim Bodnia i en leilighet på Lambertseter under innspillingen av «Sebastians Verden» i august. Bodnia har fortsatt ikke fått fullt oppgjør for jobben. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
image: Dansk stjerne vil stanse norsk film
MÅ I RETTEN: Regissør, forfatter og styreformann Knut Møller-Lien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!