Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dansk tåreperse

Mesterlig skuespill får dette danske familiedramaet til å gnistre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Man assosierer dansk film med dogme, Per Fly, Von Trier, Mads Mikkelsen og Paprika Steen. Men mest av alt assosierer man dansk film med familiedrama, filmer som «Festen», «Arven» og «Drapet».

Familien

Dette er filmer som uten klisjeer, og på usminket, dogmedansk vis, forteller om konflikter i «de beste familier» - familier nordmenn lett kjenner seg igjen i. «Etter bryllupet» markerer danskenes overlegne posisjon som eminente familiedramatikere nok en gang.

Regissør Susanne Bier har fra før gjort seg bemerket med filmer som «Brødre» og «Elsker deg for evig». «Etter bryllupet» er hennes sterkeste prestasjon til nå. Vi møter Jacob (Mads Mikkelsen), som driver et fattig barnehjem i India, og som tvinges hjem til Danmark etter 20 år for å møte en mulig sponsor.

Historien er så godt fortalt og sterkt regissert at den relativt opplagte handlingen, som gir seg ut for å være overraskende, ikke lider nevneverdig.

Troverdig

Gnistrende skuespill, anført av Mads Mikkelsen og Rolf Lassgård, gjør at det forventede likevel blir ulidelig trist. Det gjør en film som lett kunne endt opp som en klisjéfylt affære, til en tåredryppende opplevelse. Filmen tematiserer dødsangst, utroskap, fortrolighet og familiebånd. Den gjør det sikkert og troverdig, og selv om Bier ramler i bruken av kunstfilmaktige nærbilder, er det drivende godt.

MESTERLIG: Mads Mikkelsen er en av skuespillerne som gjør en strålende jobb i «Etter Bryllupet». Foto: FILMWEB/NORDISK FILM
MESTERLIG: Mads Mikkelsen er en av skuespillerne som gjør en strålende jobb i «Etter Bryllupet». Foto: FILMWEB/NORDISK FILM Vis mer