Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Arvingane»:

Dansk Trond Espen Seim-serie får kritikk: - Ubegripelig

Seerne klager over dårlig lyd og skuespillere som mumler i tredje sesong av «Arvingene». 

ARVINGANE: Den norske skuespilleren Trond Espen Seim spiller rollen som «Robert Eliassen» i den danske serien. Nå klager fansen over dårlig lyd. FOTO:  Niels Thastum / DR / NRK
ARVINGANE: Den norske skuespilleren Trond Espen Seim spiller rollen som «Robert Eliassen» i den danske serien. Nå klager fansen over dårlig lyd. FOTO:  Niels Thastum / DR / NRK Vis mer

(Dagbladet): Den tredje sesongen av den populære danske serien «Arvingane», hvor blant andre norske Trond Espen Seim har en av rollene, hadde dansk premiere 1. nyttårsdag.

Første episode av tredje sesong rullet også over skjermen på NRK, mandag.

Men kort tid etter sesongpremieren begynte seerne å rase over dårlig lyd, skriver BT. På facebooksiden til «Arvingene» hagler kritikken.

UENIG I KRITIKKEN: Skuespiller Carsten Bjørnlund tar lydteknikerne i forsvar. FOTO: DR / NRK
UENIG I KRITIKKEN: Skuespiller Carsten Bjørnlund tar lydteknikerne i forsvar. FOTO: DR / NRK Vis mer

«Det er utrolig at det ikke er bedre lyd. Vi er nødt til å sette på undertekster for å «høre» hva som sies!», skriver en, mens en annen følger opp med «Rotete. Kjedelig. Skuffet. Og helt enig, lyden er elendig. Setter alltid på undertekster, men skal skal vel ikke være nødvendig!».

Forsvarer lydteknikerne

Til slutt kastet skuespiller Carsten Bjørnlund, som spiller rollen som «Frederik», seg inn i debatten og forsvarte teknikerne.

«Kjære søte mennesker. Vi gjør arbeidet vårt ordentlig. Tro meg. Når dere ikke kan høre noe, skyldes det sannsynligvis at utstyret deres enten ikke er korrekt innstilt, eller at lyden ganske enkelt er for dårlig», skriver Bjørnlund i kommentarfeltet.

Han fortsetter med å skrive at leverandøren sender lyden i 5.1 surround-lyd, og at folk bør sjekke det tekniske på sine egne apparater før de beskylder hardt arbeidende mennesker for å ikke gjøre en god jobb.

STOR FANSKARE: Serien om de fire søsknene Frederik Grønnegaard, Signe Larsen, Emil Grønnegaard og Gro Grønnegaard har en stor tilhengerskare både i Norge og Danmark. FOTO: DR / NRK      
STOR FANSKARE: Serien om de fire søsknene Frederik Grønnegaard, Signe Larsen, Emil Grønnegaard og Gro Grønnegaard har en stor tilhengerskare både i Norge og Danmark. FOTO: DR / NRK       Vis mer

- Uberettiget

Til BT sier han at han vanligvis ikke svarer på kritikk, men at han reagerte på det han mente var helt uberettigede beskyldninger mot lydteknikerne og skuespillerne i serien.

- Det går inn på meg når man antar at lydfolkene ikke har gjort jobben sin godt nok, og at skuespillerne mumler, forklarer Bjørnlund.

Kritikk av NRK-serier

Tidligere har også NRKs dramaserier «Kampen om tungtvannet» og «Mammon» fått kritikk for ikke å ha god nok lyd.

- Vi ønsker ikke å løfte fram taletydeligheten fullt ut, for det gjør noe med det realistiske universet, sa «Mammon»-produsent Vegard Stenberg Eriksen, til Dagbladet den gangen.

Da første og andre episode av «Kampen om tungtvannet» ble sendt som dobbelepisode i 2015, var det først bare de utenlandske dialogene som ble tekstet.

Men etter klager på lyden tekstet NRK all tale.

- Vi ønsker at alle seerne, hele publikumet, skal få med seg det som blir sagt. Vi lager «for god lyd» med mange fortellerelementer, så for noen blir dialogen litt vanskelig å oppfatte, sa Tone Rønning, prosjektredaktør i NRK, til Dagbladet.

Med det mener hun at det er så mye detaljer og audioeffekter i det totalel ydbildet som kan virke forstyrrende på dialogen.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Espen Seim som sier han «takker høflig nei til å kommentere», og lar Carsten Bjørnlund ta diskusjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling