Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

­

Dansk video går verden rundt

«Vi lever i en tid hvor vi er raske til at sette hverandre i bås. Men kanskje har vi mer til felles enn vi tror?»

POPULÆR: Videoen er sett av flere millioner. Foto: Dansk TV2 Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Noen reklamekampanjer treffer bredere enn andre.

Danske TV2 la ut videoen «Alt det vi deler» 20. januar. Filmen viser folk som kommer inn i et rom og deles inn i noen oppmerkede båser. Så begynner en mann å stille spørsmål, og oppfordrer alle til å være ærlige i svarene.

Den opprinnelige Facebook-videoen er nå delt av 70 000 og sett av 5,5 millioner, og ble delt med teksten: «Vi lever i en tid hvor vi er raske til at sette hverandre i bås. Men kanskje har vi mer til felles enn vi tror? »

I tillegg laget de en engelsk versjon. «All that we share», som nå er sett over en million ganger på Youtube.

Troen på at vi er bedre sammen

Cecilie Staude er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, og mener videoen tilfredsstiller kriterier som ofte kjennetegner innhold som blir virale hits.

- Det er historier vi kjenner oss igjen i og som ofte utløser følelser i oss - som i dette tilfellet troen på at vi er bedre sammen fremfor hver for oss. Denne reklamefilmen gjør jo nettopp det, sier hun til Dagbladet.

Et annet viktig element er at mange nok setter filmen inn i en større politisk sammenheng.

- Reklamefilmen ble lagt ut på YouTube samme dag som den internasjonale minnedagen for Holocaust, dagen hvor president Donald Trump også markerte sterke politiske standpunkt som skapte relasjoner blant folket. Du skal ikke se bort i fra at det også har bidratt positivt for budskapet i reklamefilmen, som en motsats til Trumps utspill.

Videoen ble omtalt i medier verden over, noe Staude også mener har bidratt til interessen for både filmen og innholdet. Den canadiske varianten av Huffington Post hadde for eksempel tittelen «Denne danske reklamen er det verden må huske nå mer enn noen sinne».

- Har vært kjempefokus at danskene glir fra hverandre.

Kanalsjef Lotte Lindegaard i danske TV2 forteller til Dagbladet at bakgrunnen er en ny strategi for kanalen.

- Vi har jobbet med den strategiske retningen for TV2 de siste tre årene, og har endret programinnhold ganske markant. De siste årene har vært kjempefokus på polarisering, på at danskene glir fra hverandre. I denne filmen fokuserer vi på at til tross for at vi mennesker er forskjellige og kan være uenige, har vi mye til felles. Vi vil ha fokus på det som samler oss i stedet for det som skiller oss.

Dette fortalte de til byrået &Co. Så kom de sammen fram til taglinen «Alt det vi deler». Og så laget byrået filmen. I reklamen har de invitert 80 vanlige dansker til å delta. Hver av dem var invitert fordi de var bønder, tenåringer, toppsjefer, eller tilhørte andre lett gjenkjennelige grupper.

- De kom inn i studioet i de gruppene, og så opplevde de at de møtte hverandre i nye fellesskap som ikke handlet om demografi eller alder, ting som går på tvers av alt dette.

Ikke politisk

De fikk spørsmål som «hvem var klassens klovn»? «Hvem er bonusforeldre», og for hvert spørsmål måtte de som svarte ja gå fram.

- De opplevde budskapet sterkt, og ble sterkt følelsemessig beveget. Og vi har også blitt påvirket av hvor allmennmenneskelig det er. Budskapet sprer seg overraskende godt over grenser.

Kanalsjef Lindegaard sier at det ikke hadde noen sammenheng med Trump eller andre aktuelle saker.

- Det hadde ingenting med noe av det å gjøre, men folk bruker det i den konteksten de trenger.

- Flere har kommentert at de synes det er venstresidepropaganda?

- Den har inget politisk ståsted overhodet. Det handler om at vi tror det er mer som samler oss enn som skiller oss. Det er ikke en anti-Trump-kampanje, det hadde ikke noe med nasjonal eller internasjonal politikk å gjøre, den er apolitisk. Den ble faktisk sluppet før premieren på den danske utgaven av «Badehotellet».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling