Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Danske filmkritikere vekker oppsikt med orgasmeparodi

- De er ikke redde for å dele sin begeistring.

NYTER GOD FILM: «Kremen av danske filmanmeldere» demonstrere hvordan de ser ut når de får se en god film, tydelig inspirert av plakaten til von Trier-filmen «Nymphomaniac». Foto: Danske Filmkritikere
NYTER GOD FILM: «Kremen av danske filmanmeldere» demonstrere hvordan de ser ut når de får se en god film, tydelig inspirert av plakaten til von Trier-filmen «Nymphomaniac». Foto: Danske Filmkritikere Vis mer

(Dagbladet): Den danske filmregissøren Lars von Trier (56) vet å skape blest om prosjektene sine, og har lenge før premieren på «Nymphomaniac» vekket oppsikt med også denne filmen.

Blant annet lot mange seg sjokkere av filmen salgsplakat, som viser de profilerte skuespillerne som later som om de får orgasmer, eller er midt i en sexakt.

Filmplakaten har fått mye oppmerksomhet, og er blant annet kåret til en av årets kuleste. Også foreningen Danske Filmkritikere har lagt merke til orgasmeplakaten.

Oppsiktsvekkende kampanje I dag har filmkritikerforeningen satt i gang en kampanje på sosiale medier i forbindelse med utdelingen av den danske filmprisen Bodil, som finner sted 1. februar neste år.

Med glimt i øyet, har 12 danske filmkritikere gjort sitt beste for å gjenskape orgasmeansiktene fra von Triers filmplakat.

- Fordi, selv om de ser på film med kritiske øyne, så elsker de god film, skriver foreningen i en pressemelding.

- Det er mulig at filmkritikere har rykte på seg for å sitte i elfenbenstårn og skue ut over filmlandskapet med kritiske og humørløse øyne. Men, som alle andre, lar også de seg begeistre av store filmopplevelser, ikke minst i dansk film. De er ikke redde for å dele sin begeistring med andre, skriver de videre.

- Anmelderkremen «Kremen av danske anmeldere kaster seg ut i orgasmens omfavnelse», skriver Ekstra Bladet.

ORIGINALEN: Slik ser filmplakaten til den kommende filmen «Nymphomaniac» ut. Foto:  Zentropa Entertainments
ORIGINALEN: Slik ser filmplakaten til den kommende filmen «Nymphomaniac» ut. Foto: Zentropa Entertainments Vis mer

Blant de 12 filmanmelderne som er med på å gjenskape «Nymphomaniac»-plakaten, er anmeldere fra aviser som Berlingske, BT, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Politiken, danske TV 2 og Kristeligt Dagblad.

«Nymphomaniac» handler om en selverklært nymfoman som gjenforteller sine erotiske opplevelser til mannen som reddet henne etter at hun ble banket opp. Filmen beskrives også som en «vill og erotisk reise» og inneholder flere eksplisitte sexscener.

I filmen får man se flere kjente fjes, blant andre Uma Thurman, kjent fra «Kill Bill»-filmene, svenske Stellan Skarsgård, som spilte i den norske filmen «Kongen av Bastøy», Udo Kier, Willem Dafoe, og Charlotte Gainsbourg. Flere av disse har medvirket i andre von Trier-filmer.

- Veldig kleint Da Dagbladet møtte flere av skuespillerne i København tidligere denne måneden, la de ikke skjul på at det var litt spesielt å ta plakatbildene.

- Det var utrolig rart og vanskelig. Lars var ikke bak kamera eller regisserte det. Jeg var villig til å gå hele veien for Lars, men ikke for noen andre. Selv om fotografen var en fin fyr og flink fotograf, så var han likevel ikke Lars. Så det føltes rart, sa franske Charlotte Gainsbourg til Dagbladet og fortsatte:

- Det er helt annerledes når man spiller inn en hel scene. Her skulle vi bare gå rett inn i en posering. Det var veldig kleint.

Heller ikke Stellan Skarsgård synes det var spesielt fornøyelig å stille på denne fotograferingen.

- Ikke egentlig, jeg foretrekker å få orgasme på ordentlig. Det må ha vært en syk person som fant på de greiene der. Jeg tror faktisk ikke det var Lars, men det kan ha vært det, sa Skarsgård.

I Norge har «Nymphomaniac» kinopremiere 24. januar.

VON TRIER OG CO.: Den danske filmregissøren Lars von Trier sammen med noen av «Nymphomaniac»-skuespillerne; Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård og Stacy Martin. Foto: AFP / NTB scanpix
VON TRIER OG CO.: Den danske filmregissøren Lars von Trier sammen med noen av «Nymphomaniac»-skuespillerne; Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård og Stacy Martin. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer