Danske fortapt i snøen

Patosfylte floskler og seksualisert inderlighet i sensasjonslysten ufrivillig parodi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hjalmar Johansen og Fridtjof Nansens sledeferd etter at «Fram» frøs inne, har imponert mange. Den danske forfatteren Klaus Rifbjerg er mest opptatt av at de to delte sovepose for å holde varmen.

Rifbjerg tenker sitt i sin romanversjon av Hjalmar Johansens liv: fattiggutten som fikk sin guttedrøm oppfylt da han fikk hyre som fyrbøter på «Fram». Rifbjerg bruker alt et langt forfatterliv har lært ham av patos og inderlighet. Her er «følelsene veldige, himlene kolossale og stjernedypene uendelige». Johansens votter «ligger og ser bedende ut i sporet etter ham», mens Johansen selv er «gjennomvåt åndelig» og «akselerasjonen i den teknologiske utviklingen står rundt ørene på ham som et sus».

Skumringsdans

Hovedfokus i boka er viet Johansens edlere deler, nemlig «lemmet som står snusende og søkende og svaier til høyre og venstre». Skiturene er en flukt fra det syndige legemet, jakten en seksualakt, ja, bare det å lese bøker gir Johansen en «erektiv skyldfølelse».

Nansen omtales med det treffende viktorianske uttrykket «Overmusa», og det nasjonalhistoriske suset ivaretas når Rifbjerg sammenlikner Nansen med et Kittelsen-troll som synger «Ut vil jeg ut, å, så langt langt langt over de høye fjelle». Nansen er likevel øm når han etter måneders gange snur seg mot Johansen og hvisker: «Bjørnefettet. Rekk armen ut etter bjørnefettet.» Etterpå danser de i (40 kuldegraders) skumring. Fattiggutten Johansen hvisker lengselsfullt «Bamse» til sin etter hvert avvisende overmenneske-elsker, men ville aller helst ha ropt både «pikk og drittsekk».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer