Danske Kim Leine vant Nordisk råds litteraturpris

Ingen priser til nordmenn.

VINNER: Kim Leine. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
VINNER: Kim Leine. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den norskfødte dansken Kim Leine stakk av med den gjeve Nordisk Råds litteraturpris i kveld.

Han vant prisen for sin roman «Profetene i evighetsfjorden» om Danmarks trøblete fortid som kolonimakt.

Dagbladets Fredrik Wandrup sier at Leine virker som et godt valg.

- Det var et sterket felt med gode kandidater, blant annet de norske. Men en måtte vinne, og Kim Leine virker som et godt valg, sier Wandrup.

De norske nominerte som ikke nådde opp var Nils-Øivind Haagensen for diktsamlingen «God morgen og god natt» og Ole Robert Sunde for romanen «Krigen var min families historie».

Les Dagbladets anmeldelse av «Profetene i evighetsfjorden» her.

Utdelingen ble vist direkte på tv, og sendingen ble ledet av norske Hans Olav Brenner sammen med den svenske «Broen»-skuespilleren Sofa Hellin.

- Det er påfallende at forfatterne som har vunnet prisene er blitt blant sine lands største litterære ikoner, sa programleder Hans Olav Brenner før vinneren ble annonsert.

MUSIKKPRISEN: Nordisk råds musikkpris gikk i år til den finske fiolinisten Pekka Kuusisto. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MUSIKKPRISEN: Nordisk råds musikkpris gikk i år til den finske fiolinisten Pekka Kuusisto. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Fjorårets overraskelsesvinner, norske Merethe Lindstrøm, delte ut prisen.

Barne- og ungdomslitteratur
Nordisk råds musikkpris gikk i år til den finske fiolinisten Pekka Kuusisto. De norske nominerte var musiker og komponist Maja Ratke og pianisten Håkon Austebø.

For aller første gang var kategorien Barne- og ungdomslitteratur med blant Nordisk Råds priser. Der var Norge representert med to nominasjoner ved Inga Sætres «Fallteknikk» og Aina Bassos «Inn i elden».

Det var den finske forfatterduoen Seita Vuorela og Jani Ikonen som stakk av med den nyopprettede prisen for sin fantasyroman «Karikko».

Filmprisen
Danske Selina Juul vant natur- og miljøprisen for sitt arbeid gjennom organisasjonen Stop spill av mat, som arbeider for å få folk til å slutte å kaste mat.

Prisen for beste film i ble danske Thomas Vinterberg for sin «Jakten» med Mads Mikkelsen i hovedrollen. Han var selv opptatt med filminnspilling i England, så manusforfatter Tobias Lindholm var den som måtte opp på scenen og ta imot prisen.

Den norske nominerte «Som du ser meg» av Dag Johan Haugerud nådde dermed ikke opp.

PROGRAMLEDERE: Hans Olav Brenner og den svenske Broen-skuespilleren Sofia Hellin ledet i kveld prisutdelingen i operaen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
PROGRAMLEDERE: Hans Olav Brenner og den svenske Broen-skuespilleren Sofia Hellin ledet i kveld prisutdelingen i operaen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 509677757


Varnish cache server