Danske lager ny film av Gaarder-bok

Den danske suksessregissøren Susanne Bier skal lage film av Jostein Gaarders bok «I et speil, i en gåte». - Jeg venter meg enormt mye av dette, sier NRKs dramasjef Oddvar Bull Tuhus, som har utviklet filmprosjektet.

Det danske selskapet Zentropa, som blant annet står bak Lars von Triers filmer, skal produsere filmen i samarbeid med NRK. Manus er skrevet av Petter Skavlan, som gjorde det samme for filmen om «Sofies verden».

Det er flere likheter: «I et speil, i en gåte» skal også ha en jente i hovedrollen, og en del av handlingen er basert på tankeflukt og fantasier - og avhengig av spesialeffekter.

På engelsk

Det som ennå ikke er klart, er hvem som får rollene - og om filmen skal ha norsk, dansk eller engelsk dialog.

- Jeg vil ikke utelukke at det blir engelsk. Det var viktig for oss å vise at en storfilm som «Sofies verden» kunne lages på norsk. Det har vi nå bevist, og kan derfor gjøre det annerledes her, sier Bull Tuhus.

At Zentropa i disse dager er i ferd med å sluttføre en kontrakt med et amerikansk selskap om å lage 12 filmer, gjør det ikke mindre sannsynlig at «I et speil, i en gåte» filmatiseres på engelsk.

- Men ikke nødvendigvis med en amerikansk partner, sier Bull Tuhus, som er opptatt av å beholde NRKs del av fortjenesten på filmen.

«I et speil, i en gåte» handler om den kreftsyke jenta Cecilie og en engel, som kommer til henne mens hun ligger syk og utmattet i senga si ved juletider. De inngår en pakt:

Cecilie lover å fortelle engelen alt om hvordan det er å være menneske, mens engelen skal fortelle hvordan det er å være i himmelen.

Englerollen skal bekles av en skuespiller, men er også en stor utfordring for eksperter på spesialeffekter. Det samme gjelder filmatiseringen av livet i himmelen, slik engelen framstiller det.

- Vi trenger noen til å spille Sankt Peter, men Gud er ikke med, sier Bull Tuhus.

35- 40 millioner

Det var opprinnelig den norske regissøren Sirin Eide som for flere år siden ble tilbudt jobben med å lage film av «I et speil, i en gåte». Men prosjektet har ligget brakk mens NRK laget «Sofies verden», og det var først under årets Cannes-festival at Bull Tuhus og Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen ble enige om å sette i gang, med Susanne Bier som regissør.

Bier er mest kjent for filmen «Freud flytter hjemmefra» (1991), men opplever i år sin største kommersielle suksess med «Den eneste ene», som har solgt 700000 billetter i Danmark.

Hvis alt går etter planen starter innspillingen av «I et speil, i en gåte» over nyttår. Bull Tuhus antyder et budsjett på 35- 40 millioner kroner, noen av disse vil han søke etter hos AV-fondet.

NY FILM: Jostein Gaarders bok «I et speil, i en gåte» skal filmatiseres.