Ungdom, ensomhet og sosiale medier:

Danske Patrick (26) hadde nådd bunnen da han sendte ut nødrop på nett

Responsen han fikk var overveldende.

ROP OM HJELP: Patrick (26) følte seg ensom, og desperat etter å møte nye mennesker han kunne snakke med. For å få hjelp, tydde han til sosiale medier. Foto: Skjermdump Jodel/ Radio24syv
ROP OM HJELP: Patrick (26) følte seg ensom, og desperat etter å møte nye mennesker han kunne snakke med. For å få hjelp, tydde han til sosiale medier. Foto: Skjermdump Jodel/ Radio24syvVis mer

(Dagbladet): - Jeg er desperat etter å møte nye mennesker. Jeg er ensom og går gjennom den tøffeste perioden i livet mitt. Jeg kommer til å sitte på trappene foran Rådhuset fra klokken 14.00 - 20.00. Jeg har på meg svarte bukser og en North Face-veske, lød danske Patricks (26) rop om hjelp.

Det var da Patrick satt på toget på vei hjem fra studiene at han bestemte seg for å sende ut en slags nødmelding på det sosiale mediet Jodel, som fungerer slik at man kan poste anonyme innlegg i samme by som man for øyeblikket befinner seg i.

- Jeg hadde det ikke bra. Jeg hadde det virkelig dårlig. Jeg trengte hjelp. Jeg følte meg ensom og isolert og trengte noen å snakke med. Det er en situasjon jeg tror også mange andre unge er i, sier Patrick (26) i et intervju med danske Radio24syv.

Over 1200 svar

Patrick forteller at han selv ikke hadde forventet noen stor reaksjon på innlegget sitt, men etter hvert som tiden gikk, dukket stadig flere folk opp. Noen hadde med seg brente mandler, kake og tepper. Patrick anslår at så mange som 24 stykker dukket opp utenfor rådhuset den kvelden for å hjelpe ham.

- Jeg tror ikke det var mange der som kjente hverandre fra før. Noen av de som kom hadde det bra, mens andre hadde det akkurat sånn som meg, sier Patrick, som understreker til Radio24syv at han også får hjelp hos psykolog.

Innlegget på Jodel oppnådde etter hvert over 600 «likes» og 1200 svar, og i ettertid har Patrick fått tilbakemeldinger fra flere som sliter med det samme som ham.

Med det som bakgrunn ble det etter den vellykkede Jodel-aksjonen også opprettet en egen Facebook-gruppe, Smilet. Den skal bidra til å skape kontakt mellom mennesker som ikke har noe stort sosialt nettverk, eller som sliter med noe som de gjerne skulle hatt hjelp til.

Hver femte er ensom

Ifølge Ung.no har de aller fleste på et eller annet tidspunkt opplevd å være ensomme. De anslår at 70.000 nordmenn har ingen nære eller fortrolige venner, og at flere enn hver femte av oss føler seg ensomme.

I sine råd til ungdom som sliter, skriver Ung.no blant annet at dersom de som sliter med ensomhet tør å innrømme at de har det vanskelig, så vil de kanskje oppdage at det er flere som har det på samme måte.

Uvanlig historie

- Det er en veldig rørende historie. Generelt kreves det mot å be om hjelp på denne måten, sier Ida Aalen, medieviter og ekspert på sosiale medier.

Ifølge Aalen kan det være lettere å sende en melding hvor man ber om hjelp på sosiale medier enn å ta kontakt med enkeltpersoner man kjenner, men hun tror ikke denne historien er allmenn lærdom om sosiale medier.

- Jeg har troen på det gode mennesket, men dette er nok en unntakshistorie. Det er nok ikke veldig vanlig eller en løsning på ensomhet, sier hun.

Aalen påpeker at det finnes en mengde interessebaserte sider på Facebook hvor man møter mennesker i samme situasjon, enten det gjelder psykiske problemer eller andre sykdommer folk sliter med.

- At man finner andre i samme situasjon utgjør en stor forskjell, sier hun.