Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Danske politikere er fungerende analfabeter

Carsten Jensen tror ikke politikerne vil lese den nye boka hans.

(Dagbladet): Carsten Jensen er ikke noen nykommer i krigslitteraturlandskapet. Den danske forfatteren har jobbet som krigskorrespondent i en årrekke, og gitt ut flere reportasjebøker om temaet. Nå er han aktuell med romanen «Den første sten», som har fått strålende mottakelse av et nesten samlet anmelderkorps. Blant annet fikk boka svært god omtale av Dagbladets anmelder.

I romanen skildrer han danske soldater på oppdrag i Afghanistan, en krig han til Dagbladet omtaler som meningsløs. Men til tross for strålende anmeldelser, tror han ikke at boka blir lagt merke til i politiske kretser.

- Ingen av politikerne vil lese den. Danske politikere er funksjonelle analfabeter. De leser ikke litteratur, det er for tidkrevende og komplisert. Og det er ingen som stemmer på dem fordi de har lest en roman, sier Jensen.

- Vi hadde en gang en statsminister som hadde lest Kierkegaards samlede verker, men hvis en politiker hadde gjort det i dag, hadde han nok blitt sperret inne på sinnssykehus. Han ville i alle fall ha mistet all troverdighet. Hvis han derimot hadde sagt at han så alle realityprogrammene på TV, hadde han fått stemmer, fortsetter Jensen spøkefullt.

Setter seg i soldatenes sted
Selv mener Carsten Jensen at han har en polariserende rolle i samfunnsdebatten. Blant annet har han fått mye oppmerksomhet for sin kronikk der han kritiserer danske politikere for deres håndtering av flyktningstrømmen som har preget Europa det siste året. Krigsmotstanderens reportasjebøker, deriblant «Alt dette kunne vært unngått», skrevet i samarbeid med den norske journalisten Anders Sømme Hammer, har heller ikke gått upåaktet hen.

Når han denne gang velger å skildre Afghanistan-krigen i romanform, er det fordi han ønsker å påvirke på en annen måte enn tidligere.

- Med denne romanen ville jeg sette meg selv i soldatenes sted, helt til det punktet som gjelder liv og død. Ikke bare det å holde seg selv i live, men også å ta andres liv fra dem. Hva gjør det med oss som mennesker? Er vi så forskjellige fra våre fiender som vi selv tror? Er vi de gode og fienden de onde, eller kan rollene også byttes om? spør Jensen.

Sirkusartist i samfunnsdebatten
I løpet av de fem årene det har tatt ham å skrive boka, har han fortsatt å delta i den offentlige debatten.

- Jeg føler meg litt som en sirkusartist, som rir på to hester samtidig, med en fot på hver hesterygg, og håper at de to hestene ikke løper alt for langt fra hverandre. Kunsten er å skille mellom de to rollene, sier Jensen.

Han har kritisert politikerne og måten hæren blir brukt på, men påpeker at han aldri har kritisert soldatene. I arbeidet med boken tilbragte han fjorten dager med danske soldater i det krigsherjede landet.

- Soldatene gjør det de får beskjed om så godt de kan. Denne boken er heller ikke skrevet som en protest mot krigen, sier han.

- Den er skrevet som en undersøkelse av hva det vil si å være menneske i en krigssone.

SKILDRER KRIGEN: Carsten Jensen tilbragte fjorten dager med soldater i Afghanistan i arbeidet med sin nye roman. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
SKILDRER KRIGEN: Carsten Jensen tilbragte fjorten dager med soldater i Afghanistan i arbeidet med sin nye roman. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media