Danske salmer fra Dissing

Den danske salmedikteren Grundtvig har frambrakt samarbeidet mellom trioen Iver Kleive, Knut Reiersrud og Povl Dissing. Og har du ikke hørt «Deilig er den himmel blå» med 13 vers før, så har du muligheten på albumet «Den signede dag».

- Egentlig har «Deilig er den himmel blå» 19 vers, men vi tok vekk seks, sier Iver Kleive.

- Vi lurte lenge på hvordan vi skulle gjøre den, legger han til. De endte opp med at Dissing deklamerer de tre første versene.

- Vi brukte først ordet rapping, selv om det ikke ble det, sier Knut Reiersrud.

Spennende tekst

- Det er for øvrig en meget spennende tekst, sier Povl Dissing, og legger til:

- Jeg kan nok ikke komme med noen avhandling om Grundtvig og hans liv. Men jeg har funnet ut i voksen alder at mange av tekstene i bagasjen fra min barndom stammer fra den grundtvigske hånd. Derfor er jeg glad for å ha vært med på dette, at jeg har fått klarlagt hvor tekster jeg har kjent hele mitt liv kommer fra, sier Dissing, som for nordmenn alltid har kaffen klar om litt.

Improvisasjon

I fire dager og fire netter var trioen i Odense domkirke, og hele albumet ble spilt inn live. Men tro ikke at det betyr nøye forberedte arrangementer.

- Dette er såkalt «finn-på-i-farta»-musikk, og det er nødt til å være sånn. Arrangementene er basert på den store katedralen hvor vi jobbet, og du må høre lyden der og da for å finne ut hvordan det skal bli, påpeker Knut Reiersrud.

- Og så er det et veldig bra orgel der, understreker Iver Kleive.

- Jeg tror ikke det finnes et så åpent folkeslag som det danske. Oppe på orgelgalleriet sto det mye deilige drikkevarer. Det var ikke til oss, nødvendigvis, men du ville aldri funnet det i en norsk kirke, sier Iver Kleive.

DANSKE SALMER: Trioen Knut Reiersrud, Povl Dissing og Iver Kleive har laget plate med tekster av den danske salmedikteren N.F.S. Grundtvig.