Skam sesong 3

Danske Stine knekket mystisk «Skam»-kode

Knøttsmå koordinater i forsidebildet leder til et historisk sted i Oslo. 

SUBTILT HINT: I «Skam»-illustrasjonen for sesong 3 har NRK lagt inn en rekke bittesmå sifre, som viser seg å være koordinater som leder til et historisk homo-møtested i Oslo. Foto: Skjermdump / NRK
SUBTILT HINT: I «Skam»-illustrasjonen for sesong 3 har NRK lagt inn en rekke bittesmå sifre, som viser seg å være koordinater som leder til et historisk homo-møtested i Oslo. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For hver av de tre «Skam»-sesongene har NRK fornyet forsidebildet som ligger øverst på hjemmesiden deres.

I den nåværende sesongen er det karakteren Isak (Tarjei Sandvik Moe) som pryder bildet, som ellers preges av det som ser ut til å være typiske dovegg-illustrasjoner.

SATSER VIDERE: Til Dagbladet forteller Thomas Hayes, kjent som William i «Skam», at han blir værende i Oslo framover. Han ønsker gjerne å spille mot de andre stjernene fra serien i framtida. Video: Dagbladet Vis mer

Det er blant disse illustrasjonene at Stine Bøgh, som er ansatt i det danske medieselskapet Politikens Hus, har funnet en helt spesiell ledetråd.

Den har hun videreformidlet til Politikens TV-kommentatorer, som har gjengitt oppdagelsen i sin ukentlige «Skam»-chat.

«Kjærlighetskarusellen»

Rett under symbolet for noe som er akutt giftig, en trekant med et dødningehode inni, står det nemlig en tallrekke skrevet med svært liten skrift.

Politiken skriver at Bøgh har plottet disse tallene inn i Google Maps som koordinater, og fått opp en helt spesiell Oslo-beliggenhet, nemlig den såkalte «Kjærlighetskarusellen» ved Fagerborg kirke i Stensparken.

MØTESTED: Pissoaret ved Fagerborg kirke var et av de mest brukte møtestedene for homofile menn i Oslo på midten av 1900-tallet,  og ble fredet av Riksantikvaren i 2009. Foto: NTB Scanpix
MØTESTED: Pissoaret ved Fagerborg kirke var et av de mest brukte møtestedene for homofile menn i Oslo på midten av 1900-tallet,  og ble fredet av Riksantikvaren i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Riksantikvarens hjemmesider er «Kjærlighetskarusellen» et pissoar som ble oppført i 1937.

Videre heter det at pissoaret «var et yndet og velkjent treffsted for homofile i svært mange år».

I boka «Masker og motstand - diskré homoliv i Norge 1920-1970» trekker forfatter Hans W. Kristiansen fram pissoaret som et av de mest brukte møtestedene for homofile menn på midten av 1900-tallet, skriver Aftenposten.

Homofili var forbudt ved lov i Norge fram til 1972.

Spoiler alert

Stine Bøgh er ikke den eneste som har oppdaget den subtile referansen i forsidebildet på TV-seriens hjemmeside.

OBS: Spoiler alert. Hvis du ikke vil vite hva som har skjedd så langt i sesong 3 er det best å slutte å lese nå, og heller klikke deg inn på en annen «Skam»-sak fra Dagbladets rikholdige arkiv.

I kommentarfeltet under flere «Skam»-klipp har flere seere tolket den geografiske referansen opp mot handlingen i årets sesong.

Mye tyder nemlig på at sesongens hovedperson Isak er homofil. Han viser tydelig interesse for Even, som er kjæreste med Sonja, men som samtidig viser interesse tilbake.

Spenninga mellom de to nådde et foreløpig klimaks forrige fredag. Les Christopher Pahles recap av den intense episoden her.

Flere fans tolker «Kjærlighetskarusellen»-koordinatene som en referanse til Isak og Evens hemmelighold av egen legning, på samme måte som mennene som benyttet seg av «Kjærlighetskarusellen» i sin tid oppsøkte stedet i skjul.

Noen spekulerer til og med i om illustrasjonene i forsidebildet skal forestille å være tegneentusiasten Evens verk.

Trekker paralleller

Stine Bøgh, som tipset Politiken om koordinatene i illustrasjonen, har sin egen teori om symbolikken bak.

Bøgh jobber som IT-prosjektleder i Politikens Hus i København, og skriver i en mail til Dagbladet at hun først fant fram til Fagerborg kirke ved hjelp av koordinatene i forsidebildet.

Deretter fant hun ved hjelp av Google ut at «Kjærlighetskarusellen» like ved kirka har en spennende homo-historie.

- Urinalet i parken står som et nakent vitnemål om menneskers mest basale behov, med kirken som en streng og mørk vokter i bakgrunnen. Det var her menn i smug kom og møttes med andre menn, skriver Bøgh.

Hun mener at man på mange måter kan dra paralleller fra «Kjærlighetskarusellen» til hvordan Isaks liv utfolder seg i sesong tre av «Skam»:

- Isak har vanskelig ved å manøvrere mellom sine venner, sin seksualitet og sin familie, som spøker dystert i bakgrunnen i form av religiøse SMS-er fra moren, skriver Bøgh.

Dagbladet har tidligere meldt at interessen for «Skam» har vokst seg stor i Danmark. Det bekrefter IT-prosjektlederen:

- Serien er veldig populær i Danmark fordi den skildrer universelle og banale problemer som alle kan relatere til uansett alder, og så er den skrevet på en måte som gjør at man sitter med nervene og hjertet utenpå klærne.

SKAM-FEBER PÅ ISLAND: Suksesserien «Skam» får stadig nye fans - også utenfor Norges grenser. På Island er enkelte ungdommer så glade i serien at de tar i bruk norske ord og uttrykk fra den. Her demonstrerer Lilja, Kristján og Kolfinna sine «Skam»-ervervede norskkunnskaper. Video: Fréttatíminn Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer