Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Mette Frederiksen vil ha corona-exit

Danskene går foran igjen

Midt opp i alt mørket, tennes et lite lys i Danmark.

GIR HÅP: Danmarks statsminister Mette Frederiksen vurderer «en stille og kontrollert» gjenåpning av det danske samfunnet etter påske. Norge har fulgt danske tiltak tett under coronakrisen. Foto: Ida Guldbaek Arentsen / Ritzau Scanpix / NTB Scanpix
GIR HÅP: Danmarks statsminister Mette Frederiksen vurderer «en stille og kontrollert» gjenåpning av det danske samfunnet etter påske. Norge har fulgt danske tiltak tett under coronakrisen. Foto: Ida Guldbaek Arentsen / Ritzau Scanpix / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Allerede etter noen dager begynte vi utålmodig å mase om en utvei. Hva er exitstrategien? Hvor lenge skal vi holde stengt? Det må finnes en plan for å få hjulene i gang og livet på skinner igjen.

Etter nesten tre uker i unntakstilstand er det fortsatt ingen klare svar. Uvissheten har festet seg, og framtida er satt på vent. Men denne uka kom det endelig et glimt av håp. Mette Frederiksen sier hun vurderer å åpne Danmark etter påske. Den danske statsministeren var blant de første med å stenge, og nå kan vi håpe hun viser vei igjen.

Hva innebærer det? Detaljene i den danske planen er foreløpig ikke klare, men strategien Frederiksen presenterte, vil trolig i grove trekk være den samme Norge etter hvert vil følge. Mette F, som hun omtales, advarte om at det ikke blir enkelt. Beslutningen om å stenge landet ned var den vanskeligste en statsminister hadde tatt i fredstid, og ikke siden 2. verdenskrig hadde regjeringen i ukene etter tatt så store og raske beslutninger. Å åpne landet igjen vil trolig bli enda tøffere.

Det er ikke snakk om å gå tilbake til livet før coronautbruddet. Verden er en annen, økonomien er hardt rammet, og det vil ta lang tid før alle restriksjoner løftes. Noen er kommet for å bli, nye vil komme til. Men hvis danskene de neste to ukene fortsetter å holde avstand og utviklingen går i riktig retning, vil hun forsøke «en stille og kontrollert» gjenåpning.

Det skjer før smittefaren er over og før det finnes en vaksine. Flere dansker kommer til å bli smittet samtidig som landet gjenåpnes, flere kommer til å dø. Dermed må arbeidsliv, studier og handling i en periode tilpasses slik at folk kan omgås uten å smitte hverandre. Det kan for eksempel bety at danskene må jobbe til forskjellige tider, ikke minst for å unngå rushtrafikk.

Eldre og sårbare grupper må fortsatt belage seg på isolering i overskuelig framtid. «Vi ber de svakest av oss være de sterkeste,» sa Mette Frederiksen.

Hvorfor tar hun sjansen? De ferskeste tallene over smittede, viser at de strenge tiltakene har hatt en positiv virkning, også her i Norge. Statsministeren forsikrer at hennes fremste mål fortsatt er å hindre at folk dør av coronaviruset. Dernest at helsevesenet ikke bryter sammen. Men et tredje tungtveiende hensyn er økonomien.

Det er grunnen til at hun går ut med en dato for gjenåpning. Hun vil gi håp til næringslivet. Hun ber om at bedrifter holder ut enda litt lenger og venter med å permittere ansatte. Men det er et sjansespill. Signalet kan også oppfattes i befolkningen som at nå er faren over og få folk til å senke skuldrene. Riset bak speilet er at da utsettes gjenåpningen og kanskje må det tvert om innføres strengere tiltak.

Erna Solberg sa tirsdag at hun også vurderer lettelser og nevnte spesielt åpning av barnehager og skoler, som vil gjøre det lettere for foreldre å jobbe hjemmefra. Men hun advarte samtidig om at mange av restriksjonene kommer til å fortsette i lang tid framover.

I praksis kan det hende at Norge følger Danmark, som vi har gjort tidligere. Ferske tall fra Imperial College viser at Norge er blant landene med færrest smittede i Europa, færre enn Danmark. Men Solberg ville ikke antyde noen dato.

ÅPNER FOR PÅSKE: Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, sier det er mulig å åpne Danmark etter påske, men at det vil kreve sitt av danskene. Video: Ritzau. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hensynet til økonomi og næringsliv blir selvfølgelig også diskutert i Norge. Det er en vanskelig etisk debatt når menneskeliv og folks helse står på spill, selv om kost-nytte er en del av helsevesenets daglige prioriteringer. Ledende økonomer har ment regjeringens tiltak er for strenge og spår at de vil utradere store deler av næringslivet og føre til langvarige nedgangstider og masseledighet. Det er ikke bare milliardæren Petter Stordalen som taper penger, men hotellansatte som mister jobbene sine.

Problemet er at ingen vet sikkert hva som er strengt nok for å dempe spredning og sikre at helsevesenet takler krisa. I andre land, ikke minst i Italia og i USA akkurat nå, har vi sett de brutale konsekvensene når helsevesenet mangler kapasitet til å ta seg av dødssyke innbyggere. Det anerkjente helsetidsskriftet Lancet kritiserer den tidlige strategien til USA, Storbritannia og Sverige. Lancet mener utviklingen viser at de reagerte for seint på informasjon som var tilgjengelig.

Mette Frederiksen vet heller ikke. Det fins ingen lærebok. Den skrives mens coronaviruset herjer. Med så mye uvisshet er det en kunst å balansere alvor med håp, strenghet med omsorg. Og fortelle det som det er. For selv om Danmark vurderer å åpne etter påske, er verden fortsatt stengt og vil være det i lang tid.

Hun hadde heller ikke svaret på sitt eget spørsmål:

«Vi kan få flyene til å lette fra Kastrup igjen, men hvor skal de lande?»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!