Danskene raser mot direktesendt kanindrap

Slo i hjel kaninunge med sykkelpumpe.

(Dagbladet): Den danske radiostasjonen Radio24syv valgte en utradisjonell innfallsvinkel når de mandag hadde temasending om dyrevelferd.

På direkten valgte programleder Asger Juhl å avlive en kaninunge ved å slå den til døde med sykkelpumpe, visstnok som en kommentar til danskenes «hykleriske» forhold til dyr.

- Jeg slo den hardt over nakken to ganger, så nakkevirvlene brakk, forteller Juhl selv til dansk TV2, og legger til at han ble instruert av en erfaren dyrepasser som rutinemessig slår ihjel kaniner som slangemat.

Protester En video av Juhl som koser med kaninen, samt bilder av at kaninen kokes i en gryte, ble lagt ut på kanalens Facebook-side til umiddelbare reaksjoner fra danske lyttere. Debatten har rast under innlegget, og kanalen har sett seg nødt til å nøyere forklare intensjonen bak innslaget.

- Vi har ønsket å skape debatt om det utbredte hykleriet i vårt forhold til dyr. Derfor valgte vi å avlive en kanin. Et pelsdyr som vertene i etterkant har spist. Vi dreper ikke dyr selv, men vi kjøper og spiser dyr som har hatt et forferdelig liv, heter det i en uttalelse fra radiostasjonen på Facebook.

Rasende lyttere har likevel blant annet organisert boikott-aksjoner som i dag har blitt omtalt av flere internasjonale medier.

Mediestorm Både BBC, The Guardian og NBC har hittil omtalt kaninskandalen og reaksjonene.

«Dere burde skamme dere, og burde aldri få lage radio igjen!», skriver en lytter på kanalens side. Andre kommer med regelrette drapstrusler.

Etter en turbulent mandag kveld gikk kanalen ut med følgende bønn om fred og forsoning:

«Dyreelskere, pragmatikere, kritiske forbrukere, landsmenn og kjøttelskere. Snakk pent til hverandre, tross uenigheter. Vi må ha samme respekt for hverandre som vi ønsker for dyrene.»