Danskene slo «Reprise» i Oscar-krigen

Men filmbransjen følger likevel med på norsk regissør.

(Dagbladet.no): Det blir ingen Oscar til Norge i år. Vi hadde påmeldt Joachim Triers «Reprise», men den nådde ikke opp, melder nyhetsbyrået Reuters.

Over 60 filmer fra like mange land konkurrerte om å bli nominert, og nå står ni igjen. Disse er «Etter bryllupet» (Danmark), «Indigènes» (Algerie), «Å vende tilbake (Volver)» (Spania), «Water» (Canada), «The lives of others» (Tyskland), «Vitus» (Sveits), «Avenue Montaigne» (Frankrike), «Pans Labyrint» (Mexico) og «Black Book» (Nederland).

Prisbelønt

Internasjonalt har imidlertid Trier og «Reprise» - som fikk terningkast fem i Dagbladet - gjort det godt etter at den ble sluppet på kino.

Trier figurer nå på filmbransjebibelen Varietys liste over ti regissører man skal følge med på. Folk som Bennett Miller («Capote») og svenske Josef Fares har tidligere figurert på den samme lista.

Og til helgen skal «Reprise» vises under Sundance-festivalen i Park City.

Filmen hadde verdenspremiere på Karlovy Vary International Film Festival i juli, to måneder før den norske premieren. Da vant den prisen for beste regi og prisen fra det internasjonale filmklubbforbundet. I tillegg har den vært nominert til Bergmans debutpris, mens nettstedet European-films.net kåret den til årets nest beste europeiske film.

Hvem vinner?

NÅDDE IKKE OPP: «Reprise» blir ikke nominert til verdens gjeveste filmpris. Foto FILMWEB
NÅDDE IKKE OPP: «Reprise» blir ikke nominert til verdens gjeveste filmpris. Foto FILMWEB Vis mer

Men noen Oscar blir det altså ikke.

Reglene for nominasjonsprosessen for årets utenlandske film har vært noe annerledes i år. Flere hundre jurymedlemmer har først stemt fram disse ni filmene, som igjen skal reduseres til fem av en komité på 30 personer.

Disse offentliggjøres sammen med de øvrige nominasjonene 23. januar.

Favorittene til Oscar for beste utenlandske film regnes for å være «Å vende tilbake» og «Pans Labyrint», men Dagbladets anmelder Inger Bentzrud har også kalt Algeries «Indigènes» av Rachid Bouchareb en outsider.

«En bred episk film om nordafrikanere som sloss på fransk side under siste verdenskrig med bare trakassering til takk», skrev hun i en kommentar i november.