Danskenes Eurovision-finale ble tre ganger dyrere enn planlagt

Skulle bygge arena for 18,4 millioner. Regninga endte på 91,3 millioner.

(Dagbladet): Danmarks Radio leverte fine tv-programmer da den internasjonale Eurovision Song Contest-finalen gikk av stabelen i København i mai.

Nå kommer imidlertid bakrusen: Finalearrangementet ble tre ganger så dyrt som planlagt, og går 58 millioner kroner i underskudd.

Dyrere bygging Mesteparten av regninga - 46 millioner - sendes skattebetalerne i Region Hovedstaden, melder danske TV2.

Det er særlig bruken av de gamle verkstedhallene på trendy Refshaleøen til finalearena som ble mye dyrere enn man hadde trodd.

Det var satt av 18,4 millioner til å gjøre hallene midlertidig om til arena for glamorøs musikkfest. Men totalt kostet ombyggingen over 91 millioner kroner.

Rammet av storm Arrangørselskapet Wonderful Copenhagen forklarer budsjettsprekken med flere forhold:

• Ombyggingen viste seg å være mer omfattende og komplisert enn man hadde antatt, blant annet hadde konsulentene undervurdert hvor vanskelig det var å flytte noen bæresøyler.

• Da Danmarks Radio underveis i prosessen byttet scenedesign og bestemte seg for å plassere scenen midt inne på området ble man nødt til å etablere en 13 000 kvadratmeter stor teltby med alle fasiliteter i tillegg. Denne teltbyen ble så rammet av en storm, som førte til store skader som måtte utbedres før innrykket av presse, fans og artister.

• Forsinkelser i byggingen gjorde dessuten at tv-produksjonen måtte flytte inn mens området fortsatt var for byggeplass å regne - det ga omkostninger til rengjøring og oppvarming.

• Det måtte ansettes flere folk enn man hadde planlagt fordi fagforeninger og myndigheter begrenset DRs adgang til å benytte seg av frivillig arbeidskraft.

Dyr affære Allerede før en tone var sunget i PA-anlegget var det klart at årets Eurovision-finale ville bli en dyr affære. Da lå man 22,8 millioner over budsjett.

Totalt sett kostet hele showet 112 millioner å avvikle, ifølge danske TV 2.

Da NRK var vertskap for finalen i 2010, etter Alexander Rybaks eventyrseier året før, brukte de rundt 200 millioner kroner, ifølge E24.

Neste år er det Østerrike som skal arrangere den internasjonale finalen, for første gang siden 1967, etter at deres deltaker Conchita Wurst gikk til topps i Køben med låta «Rise Like a Phoenix».