Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dansker bak eksklusiv Saddam-dokumentar

Har fulgt rettssaken i kulissene, nå kommer filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rettssaken mot Saddam Hussein ble en bråkete og kranglete affære. Nå kommer dokumentarfilmen fra den spektakulære rettssaken.

Finpusser i disse dager

Det danske filmselskapet Team Production sitter i disse dager og legger siste hånd på verket. De fikk, som eneste filmteam, innsyn i kulissene under saksgangen, skriver Berlingske Tidende.

Kort tid etter at den tidligere diktatoren blir hengt, vil filmen bli vist på BBC.

Får neppe se hengningen

Det blir neppe aktuelt å filme fra selve hengningen, men skulle det bli aktuelt er det danskene som får filme seansen.

- Det er til forhandlinger akkurat nå, men jeg regner med at henrettelsen av Saddam vil skje plutselig, i løpet av de neste par ukene. Deretter vil de vise et bilde av ham død, på samme måte som man viste bilder av Saddam Hussein da han ble tatt til fange av amerikanerne. Jeg tror at en offentlig hengning på TV vil bli for mye, sier regissør Michael Christoffersen til Berlingske Tidende.

Christoffersen har selv fulgt rettssaken på nært hold.

FILMEN OM SADDAM HUSSEIN: Dansk produksjonsselskap fikk enerett til å følge retssaken i kulissene. Foto: AP/Scanpix
FILMEN OM SADDAM HUSSEIN: Dansk produksjonsselskap fikk enerett til å følge retssaken i kulissene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det er den spanske regissøren Esteban Uyarra som har regi på filmen. Han har tilbrakt mer enn ett år i Bagdad i forbindelse med filminnspillingen.

- En kamp fra start til slutt

- Filmen belyser saken sett fra både anklagernes og forsvarernes side, og man ser også amerikanernes rolle i saken. Om frustrasjoner, kamper og seire underveis i saken, hvor flere av Saddams forsvarsadvokater ble drept. Tanken er at man får en forståelse for hva som skal til for å gjennomføre en slik sak og at det har vært en kamp fra start til slutt for anklageren, sier Christoffersen om filmen.

Dette er hans tredje film om krigsforbryterdomstoler.

Eneretten til å filme fikk danskene på bakgrunn av sine tidligere erfaringer.

Film fra Rwanda

Team Production ble dannet i 1999 på bakgrunn av en dokumentarfilm Christoffersen hadde laget om FNs krigsforbryterdomstol i Rwanda og saken mot Jean-Paul Akayesy, den første som noensinne har blitt dømt for folkemord.

Filmet Milosevic

image: Dansker bak eksklusiv Saddam-dokumentar

Etter denne filmen forsøkte de å få adgang til rettssaken mot Slobodan Milosevic, som ble utlevert til FNs krigsforbryterdomstol i Haag. Det måtte åtte måneder med intense forhandlinger til før danskene fikk lov til filme i kulissene under rettsforhandlingene.

Dokumentarfilmen og Milosevic vil bli vist på BBC og danske TV2 i slutten av februar 2007, mens filmen fra Saddam-saken vil bli vist kort tid etter at dødsdommen er fullbyrdet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!