BESTANDEN ØKER: Ulvefødsler er observert i Danmark. Hele seks ulvunger er i løpet av 2017 kommet til verden, og de blir større for hver dag. Ulvene på bildet er ikke identiske med de som er observert i hager på Jylland. Foto:: NTB Scanpix
BESTANDEN ØKER: Ulvefødsler er observert i Danmark. Hele seks ulvunger er i løpet av 2017 kommet til verden, og de blir større for hver dag. Ulvene på bildet er ikke identiske med de som er observert i hager på Jylland. Foto:: NTB ScanpixVis mer

Dansker med golfkøller ruster seg mot ulver på Jylland

Villdyrene brer seg til Fyn - når kommer de til Sjælland?

Meninger

ÅLBORG (Dagbladet)

Ulven er løs på Jylland. Allerede for fem år siden fant man en død ulv i en nasjonalpark, men nå er det alvor. For første gang på lenge ulvunger født i Danmark. 200 år er det siden sist ulven løp fritt omkring i det flate landskapet, som med sin blanding av skoger og dyrket mark er ideelt for ulven. De nye dyrene kommer fra Polen eller Tyskland. De har neppe svømt over fra Norge. Men frykten er til å kjenne igjen. Den ligner den vi kjenner fra ulveområder her hjemme.

Jyllandsposten har sendt en modig reporter til ulveland, landsbyen Torsted, mellom Ålborg og Århus. I januar ble tre sauer funnet drept av ulv et sted som heter Strasø. Men i mars kom det store sjokket. Ulver ble observert på Fyn. Eksperter mente de kunne ha svømt de par kilometerne med hav mellom de danske landsdelene, eller løpt over broen. Eksperter forsikret likevel at folk på Sjælland kunne føle seg trygge - foreløpig.

I Torsted, dit Jyllandsposten har rykket ut, har en hageeier møtt hele seks ulvunger inne i sin egen hage. Folk snakker om ulvene hele tida. De hører dem hyle om natta. De er redde. Mange mener de bør skytes. Såkalte «ulveturister» er dukket opp med kameraer. Damen som har sett ulvene i hagen, går ikke på tur uten en golfkølle parat. Eller hun har følge. «Jeg går ikke derud, uden jeg har min mann med,» sier hun og «peger på sin mand».

En forsker beroliger folk og sier at hvis de treffer en ulv, skal de «råbe op, vifte med armene. Så vil ulven bli bange». Danskene lar seg ikke berolige. «Vi mister følelsen af frihed,» sier damen med golfkøllen og den modige ektemannen. «Det kan godt minde lidt om debatten om indvandrere. Nogen siger, at der kommer for mange, at de tager vores piger og vores arbeid, ikke?» sier en bonde i området. Han er ellers rolig og frykter folk mer enn ulver. Fortsatt er det mange som foretrekker en og annen ulv framfor tradisjonelt avslappede dansker som hyler og skriker. Det høres direkte naturstridig ut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.