Daphne (53) var hovedkilde i NRK-dokumentar. For to uker siden ble hun drept av ei bilbombe

Bidro i «Det store sigarettmysteriet».

DREPT: Noen plantet ei bombe i bilen til journalist Daphne Caruana Galizia (53) fra Malta, kjent fra blant annet sin kritiske dekning av øystatens tilknytning til Panama Papers-skandalen. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Noen plantet ei bombe i bilen til journalist Daphne Caruana Galizia (53) fra Malta, kjent fra blant annet sin kritiske dekning av øystatens tilknytning til Panama Papers-skandalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld er det premiere på den norskproduserte dokumentaren «Det store sigarettmysteriet» på NRK.

Der er gravejournalisten Daphne Caruana Galizia (53) fra Malta en av hovedkildene. For rundt to uker siden ble Galizia likvidert av ei bilbombe i nærheten av hjemmet sitt i Bidjina. Drapet, som etterforskes med bistand fra FBI, Nederland og Storbritannia, har rystet landet og fått tusenvis til å gå ut i gatene.

- Et sjokk

I «Det store sigarettmysteriet» møter vi Galizia via den profilerte danske journalistduoen Mads Brügger og Mikael Bertelsen.

- Nyheten om hennes død kom som et sjokk, og jeg er fortsatt påvirket. Å bli drept av ei bilbombe på den måten er fryktelig og ubegripelig. Galizia hadde mange fiender på Malta, for hun skrev fryktløst om makteliten og beskrev landet som korrupt og en «gangsterstat», sier Brügger til Dagbladet.

Kritisk mot EU

I samarbeid med de prisvinnende norske dokumentaristene i Stavanger-baserte Piraya Film, begynner Brügger og Bertelsen å grave i angivelig korrupsjon innad i EU-systemet i Brussel. Saken tar dem til Malta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer