Dårenes forsvarstale

«Dum og dummere to» er en godt planlagt komedie om dårlig planlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Du skal være ganske smart for å klare å være dum på den rette måten.

Da «Dum og dummere» deiset inn på kinolerretene i 1994, fikk kritikerne til å skjære tenner og publikum til å juble, var det fordi de klarte å skape humor som var basert på andes dumhet, uten å spille for mye på skadefryd eller nedoversparking. Med tiden kom også kritikerstanden til å snu, og i dag er filmen ansett som en slags tungerekkende klassiker.

Ser bort fra det åpenbare Oppfølgeren «Dum og dummere to» - ja, det skrives visst slik - bruker samme grep som den første. Poenget er ikke bare at bestevennene Lloyd (Jim Carrey) og Harry (Jeff Daniels) er dumme; poenget er at de baserer seg på resonnementer som i og for seg er helt greie - bare at de er basert på skrikende gale premisser eller ser bort fra det åpenbare i situasjonen.

Når et intenst konsentrert ansiktsuttrykk røper at en møysommelig tankeprosess er i gang, vekkes publikums oppmerksomhet på hvilken grandios feilberegning som vil komme ut denne gang.

Etter å ha blitt holdt fra hverandre i tyve år på grunn av en svært ambisiøs practical joke, møter Harry Lloyd igjen og forteller at han er syk og trenger en nyre. Beleilig nok har han også fått beskjed om at han har en datter på 22 etter et fordums kavende elskovsmøte, og de to legger ut på veien for å spore opp henne og nyren hun forventes å donere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer