Dårlig næringsvett

Å investere penger i Bollywood-produksjoner som filmer i sitt land lønner seg - ikke bare litt - det lønner seg veldig.

LØNNER SEG: Sveits, Canada og England tilbakefører 40-50 prosent av midlene Bollywood-produksjoner har i innspillingsperioden. Fordi det lønner seg. Illustrasjonsbilde: AFP / NTB Scanpix
LØNNER SEG: Sveits, Canada og England tilbakefører 40-50 prosent av midlene Bollywood-produksjoner har i innspillingsperioden. Fordi det lønner seg. Illustrasjonsbilde: AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Spillefilmen «Life is a moment» har akkurat hatt urpremiere på den Norske Opera & Ballett. En spillefilm laget i samarbeid mellom norske og indiske filmprodusenter. Den skal lanseres world wide, men først premiere i India.

Bollywood er verdens største filmindustri, hvilket betyr penger i omløp.

Sveits, Canada og England tilbakefører 40-50 prosent av midlene Bollywood-produksjoner har i innspillingsperioden i de nevnte landene. Hvorfor? Fordi det lønner seg. Sveits er turistfavoritten blant indiere og millioner av indere har lagt sine ferier, bryllupsreiser osv til Sveits. Grunnen til dette er at indiske produsenter, gjennom Bollywood-filmer innspilt i Sveits, har vist det indiske publikummet hvor vakker natur Sveits kan by på. Og som den indiske produsenten bak «Life is a moment» sier: «Switzerland is nothing compared to Norway».

India har en befolkning på1,2 milliarder mennesker og en voksende økonomi. Inderne er et filmelskende folk som ser haugevis av Bollywood-filmer og drømmer om å reise til land der naturen er vakker og eksotisk. Par som skal gifte seg sparer penger i årevis for å kunne ta bryllupsferien i Sveits, Canada, Østerrike, England, New Zeeland, Australia, Tyskland eller Polen, der naturen frister.

Regjeringene i disse landene tar ikke feil. De investerer penger i Bollywood-produksjoner som filmer i deres land fordi det lønner seg - ikke bare litt - det lønner seg veldig. Så hva er problemet? Hvor er proppen? Hvorfor gjør vi ikke likedan i Norge? Har ikke norske politikere næringsvett?

Den manglende interessen for å utvikle ordninger som bidrar til at internasjonal filmindustri kan spille inn filmer i Norge er påfallende- og det har den vært i mange år. For det å investere i film som spilles inn i Norge, og bidra til at norske filmskapere samarbeider med internasjonal filmindustri, vil tilføre inntekter i form av blant annet økt turisme. Det vil også kunne bidra til fagutvikling innenfor filmfeltet. I alle felt er det viktig å lære av hverandre, skape nettverk og utvikle filmfaget. Det regner jeg med at norske filmskapere er enig i.

I vår egen produksjon «Life is a moment» har vi med norske og indiske musikere, artister , dansere og skuespillere. At vår film vil bli vist i blant annet India vil disse aktørene kunne bli oppdaget, i et land som har verdens største filmindustri og en kjøpesterk befolkning. Får du en hit i India - er det gjort. Gjennom vår film vil vi med andre ord promotere skuespillere, musikere og artister fra Norge- og i tillegg vil vi synliggjøre norsk natur. Det kan vise seg å bli svært lønnsomt.

For tro det eller ei, mange indere vet ikke at Norge finnes - de vet heller ikke om den fantastiske naturen og de fire årstiden Norge kan by på.

Gjennom vår film vil Norge de nærmeste månedene bli omtalt i Indisk media, og den vil sette Norge, norsk politikk, norsk natur, norsk kultur, norske verdier og menneskesyn på kartet. Vi skaper debatt og vi sørger for reell kulturutveksling.

Dette er verdifullt, både økonomisk og utenrikspolitisk. Så hva kan kultur, nærings og utenriksdepartementet bidra med for å tilrettelegge økonomisk og praktisk for samarbeid mellom norske og internasjonale filmaktører?

Kan vi forvente at denne regjeringen er mindre sidrumpa enn den forrige med hensyn til dette temaet?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.