Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Dårlige piratkopier

De republikanske presidentkandidatene drømmer alle om å bli en ny Ronald Reagan, men minner foreløpig mest om piratkopier.

I SKYGGEN AV REAGAN:  De to republikanske presidentkandidatene Ben Carson og Donald Trump kappes om å bli mest mulig lik tidligere president Ronald Reagan. Foto: AFP / NTB Scanpix
I SKYGGEN AV REAGAN: De to republikanske presidentkandidatene Ben Carson og Donald Trump kappes om å bli mest mulig lik tidligere president Ronald Reagan. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Presidenten fra 1980-tallet er republikanernes store helt. I forrige uke møttes partiets nesten endeløse rekke av presidentkandidater til debatt i Ronald Reagan Presidential Library and Museum i California, og alle forsøker på et eller annet vis å vise hvordan nettopp de er som ham. For øyeblikket er det dessuten de usannsynlige kandidatene Donald Trump og Ben Carson som svever høyest på meningsmålingene. Nevrokirurgen Carson forsøker å framstå som den blide optimisten som kom inn i politikken seint i livet etter suksess på annet hold først, slik Reagan kom inn i politikken etter en karriere i Hollywood. Trump mener han selv utstråler amerikansk styrke og har gjennomgått den samme evolusjonen Reagan gjorde fra demokrat til republikaner. Samtidig sliter det republikanske etablissementets kandidater, som Jeb Bush, tungt med å komme seg på offensiven.

Men sammenliknet med Reagan og det republikanske partiet fra 1980-tallet, har dagens kandidater marsjert langt mot høyre. Reagan undertegnet for eksempel en lov som ga amnesti til tre millioner udokumenterte innvandrere. Han samarbeidet og gjorde seg til venns med demokratene, som satt med makta i minst ett av kammerne i Kongressen gjennom hele hans presidentperiode. Han utvidet helsetjenestene for fattige gjennom Medicaid. Og selv om han omtalte Sovjetunionen som «ondskapens imperium», forhandlet han med landets ledere. Alt dette ville være utenkelig for de fleste av dagens republikanere. Mange av dagens kandidater har dessuten en retorikk som er langt mer apokalyptisk om hvordan USA er under angrep enten det er fra Kina, Russland, Midtøsten eller Mexico sammenliknet med Reagans optimisme. Flere kommentatorer påpeker i Washington Post dessuten at det nettopp var Reagans sjarm, evne til å inspirere, hans type konservatisme og ikke minst hans villighet til å kompromisse som gjorde at han lykkes. Særlig kompromissvilje er det få spor av i dagens svært polariserte politiske klima.

Samtidig er det mer enn 25 år siden Reagan gikk av. Verden ser annerledes ut, og i offentligheten har Reagan fått vokse til et enormt konservativt ikon. Hvordan han faktisk hadde opptrådt i dag, er selvsagt vanskelig å vurdere. Men trolig befinner både Carson og Trump seg langt fra ham politisk. Trump har for eksempel sagt at Mexico sender voldtektsmenn til USA, vil deportere absolutt alle udokumenterte innvandrere og bygge en svær mur langs grensa til Mexico for å holde folk ute. Carson er nevrokirurgen som fornekter evolusjonsvitenskapen på religiøst grunnlag, og afroamerikaneren som kaller Obamas helsereform det verste som er skjedd USA siden slaveriet. Både Carson og Trump står dessuten helt uten politisk erfaring, sammenliknet med Reagan som tross alt hadde vært guvernør i USAs største delstat før han reiste videre til Det hvite hus.

Mange etablerte republikanere sliter med å håndtere Trump og Carsons popularitet. Imidlertid er sjansene for at en av de to faktisk ender som republikanernes kandidat svært liten. Statistikeren Nate Silver fra nettstedet FiveThirtyEight, som i 2008 ble berømt fordi han klarte å forutse resultatene i presidentvalget i 49 av 50 delstater, sier til CNN at han tror Trump har rundt 5 prosent sjanse til å bli republikanernes kandidat. Han viser til at kandidater som Trump og Carson aldri er blitt nominert tidligere. Kandidater som historisk har ligget høyt på meningsmålingene i september, har i mange tilfeller heller ikke har kommet i nærheten av å vinne nominasjonen - som Rick Perry i 2011 eller Rudy Giuliani i 2007. Trump ligger nå dessuten på 28,5 prosents oppslutning i gjennomsnitt på de nasjonale målingene, ifølge Real Clear Politics. Det er langt under de 41,8 prosentene vinneren fikk i gjennomsnitt i de 13 første nominasjonsvalgene hos republikanerne i forrige runde. Så tidlig i valgkampen er det også mange velgere som ikke har bestemt seg, men svært få har kunnet unngå å gjøre seg opp en mening om Trump, som har trampet rundt på amerikanske TV-skjermer og stjålet overskriftene gjennom sommeren. Det kan tyde på at det blir vanskelig for Trump å stige mer på målingene.

Dagens republikanske kandidater minner kanskje mest om piratkopier av Ronald Reagan. Men enda viktigere for valget neste år er om mytteriforsøket, som akkurat nå pågår fra frustrerte velgere mot etablissementet i partiet, lykkes med å sende nominasjonen til Trump eller Carson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!