KOMMENTARER

Dårlige piratkopier

De republikanske presidentkandidatene drømmer alle om å bli en ny Ronald Reagan, men minner foreløpig mest om piratkopier.

I SKYGGEN AV REAGAN:  De to republikanske presidentkandidatene Ben Carson og Donald Trump kappes om å bli mest mulig lik tidligere president Ronald Reagan. Foto: AFP / NTB Scanpix
I SKYGGEN AV REAGAN: De to republikanske presidentkandidatene Ben Carson og Donald Trump kappes om å bli mest mulig lik tidligere president Ronald Reagan. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Presidenten fra 1980-tallet er republikanernes store helt. I forrige uke møttes partiets nesten endeløse rekke av presidentkandidater til debatt i Ronald Reagan Presidential Library and Museum i California, og alle forsøker på et eller annet vis å vise hvordan nettopp de er som ham. For øyeblikket er det dessuten de usannsynlige kandidatene Donald Trump og Ben Carson som svever høyest på meningsmålingene. Nevrokirurgen Carson forsøker å framstå som den blide optimisten som kom inn i politikken seint i livet etter suksess på annet hold først, slik Reagan kom inn i politikken etter en karriere i Hollywood. Trump mener han selv utstråler amerikansk styrke og har gjennomgått den samme evolusjonen Reagan gjorde fra demokrat til republikaner. Samtidig sliter det republikanske etablissementets kandidater, som Jeb Bush, tungt med å komme seg på offensiven.

Men sammenliknet med Reagan og det republikanske partiet fra 1980-tallet, har dagens kandidater marsjert langt mot høyre. Reagan undertegnet for eksempel en lov som ga amnesti til tre millioner udokumenterte innvandrere. Han samarbeidet og gjorde seg til venns med demokratene, som satt med makta i minst ett av kammerne i Kongressen gjennom hele hans presidentperiode. Han utvidet helsetjenestene for fattige gjennom Medicaid. Og selv om han omtalte Sovjetunionen som «ondskapens imperium», forhandlet han med landets ledere. Alt dette ville være utenkelig for de fleste av dagens republikanere. Mange av dagens kandidater har dessuten en retorikk som er langt mer apokalyptisk om hvordan USA er under angrep enten det er fra Kina, Russland, Midtøsten eller Mexico sammenliknet med Reagans optimisme. Flere kommentatorer påpeker i Washington Post dessuten at det nettopp var Reagans sjarm, evne til å inspirere, hans type konservatisme og ikke minst hans villighet til å kompromisse som gjorde at han lykkes. Særlig kompromissvilje er det få spor av i dagens svært polariserte politiske klima.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.