KOMMENTARER

Dårskapens ruiner

Bare ta og riv det ned, sang Einar Rose.

RIVNINGSSKANDALE: Det engelske kvarter på Solli plass ble revet i 1962, et sjeldent boligkompleks, tegnet av Bernhard Steckmest og Paul Due i 1882. Foto: Anders B. Wilse / Oslo Museum
RIVNINGSSKANDALE: Det engelske kvarter på Solli plass ble revet i 1962, et sjeldent boligkompleks, tegnet av Bernhard Steckmest og Paul Due i 1882. Foto: Anders B. Wilse / Oslo Museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Og Oslo-politikerne tok Arne Svendsens revyvise bokstavelig. De reiv for fote. I sin uvitende overbevisning overhørte de folket og fagkunnskapens protester og høvla ned stor arkitektur og ugjenkallelige kulturminner. Og påførte hovedstaden utilgivelig store sår på 1900-tallet.

Kan hende vil framtidas Oslo-borgere også stille seg uforstående til at politikerne i 2015 reiv Erling Viksjøs Y-blokka i Regjeringskvartalet, mens fagfolkene advarte, blant dem Norske Arkitekters Landsforbunds medlemmer. Stephan Tschudi-Madsen, vår fremste riksantikvar ved siden av Harry Fett, sa det slik: Ettertida vil alltid gi kulturminnevernet rett.

Med sjarm og sinne og bergensk veltalende temperament og, ikke minst, uslåelig innsikt i arkitektur og kulturminner, kunne Tschudi-Madsen selv stå på stand i Oslo for å redde byen fra ytterlige rivningsskandaler da Karl Johan-kvartalet sto for tur. Det skulle vike plassen for Håkon Mjelvas høyhus. Hadde Oslo bystyre bestemt. Det går ikke engang an å tenke seg. Stephan Tschudi-Madsen var også opptatt av bykunst.

Og var det ikke det det var, Det engelske kvarter som hadde prydet Solli Plass i arkitektene Bernhard Steckmest og Paul Dues utforming fra 1882? I 1962 fjernet bulldoserne boligkvarteret og John Enghs Ind-Eks-Huset ble reist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer