Dårlig klima med Frp

Ingress

Meninger

Folk flest mener Norge som stor olje- og gassprodusent har en særlig forpliktelse til å redusere klimagassutslipp. Hele 66 prosent av de spurte i TNS Gallups årlige klimabarometer mener det hviler et ekstra ansvar på oljenasjonen, mens bare 15 prosent er uenig. Klarere mandat til å lede an i det internasjonale klimaarbeidet og inngå forpliktende avtaler, kan ikke regjeringen få. De fleste partiene på Stortinget stiller seg også bak en slik linje, bortsett fra Frp.

Nok en gang sier Frp nei til å slutte opp om Kyoto-avtalen, som regjeringen la fram i Stortinget for godkjenning sist fredag. I går sa Frp nei til Kyoto 2, som ble forhandlet fram av miljøvernminister Bård Vegar Solhjell før jul, og som inneholder utslippsforpliktelser fram til 2020. For sikkerhets skyld kom Frp's nei på den internasjonale miljødagen. Frp's hovedbegrunnelse er at partiet frykter avtalen ensidig vil ramme norsk næringsliv siden den ikke omfatter land som USA, Russland og Kina.

Partiets miljøpolitiske talsperson, Per Willy Amundsen, gjemmer seg bak en uttalelse fra Jens Stoltenberg, som før forhandlingene sa at en avtale som bare omfatter 15 prosent av verdens utslipp, er mindre verdt. Det sier seg selv at det hadde vært ønskelig å få flere med, men avtalen, som også EU støtter, er en forutsetning for en langsiktig prosess, hvor noen må gå foran. Det skulle bare mangle at Norge er i tet og tar ansvar. Frp framstiller det som partiet kunne ønsket seg en enda bedre klimaavtale. Men Frp er tvert imot en bremsekloss og klimaskeptiker, som motvillig har erkjent at klimaendringer er menneskeskapt, men uten å ta konsekvensene av det. Det er definisjonen av uansvarlig. Og det er i utakt med folk flest.

Så langt har Frp's sedvanlige kunnskapsforakt heldigvis skjøvet partiet over sidelinja i norsk klimapolitikk, også i opinionen, som klimabarometeret viser. Men med utsiktene til regjeringsmakt, må partiet antas å få mer innflytelse som en større partner. Venstre og KrF har til og med hevdet at de borgerlige med deres stemmer kan føre en bedre klima- og miljøpolitikk enn de rødgrønne. Det er all grunn til å utfordre den, men det framstår som svært lite troverdig med Frp i vektskålen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.