DEBATT

Økonomi:

Dårlig nytt for norsk økonomi om kursen går i en venstreradikal retning

Roman Linneberg Eliassen har et snevert syn på hvordan økonomien fungerer.

IKKE ET ABSOLUTT SKILLE: Det er ikke slik at en privat aktør som bygger en barnehage skaper verdier, mens en privat aktør «har sugerør ned i offentlige kasser» om hun driver en barnehage, skriver artikkelforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
IKKE ET ABSOLUTT SKILLE: Det er ikke slik at en privat aktør som bygger en barnehage skaper verdier, mens en privat aktør «har sugerør ned i offentlige kasser» om hun driver en barnehage, skriver artikkelforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I debatten om forholdet mellom privat og offentlig velferd har det sneket seg inn et snodig argument om at «det er en næringspolitisk bommert å trekke privat kapital inn i oppgaver offentlig sektor kan løse fint – og bedre – selv. Vi har bruk for den private kapitalen andre steder.» Roman Linneberg Eliassen i Manifest er blant dem som fremmer argumentet, her i Dagbladet 19.12.

Hvordan kan man få vite om det offentlige løser en oppgave bedre enn private uten at man tester det ut med konkurranse? Er offentlige leverandører best, ja så bør de også være leverandører av tjenester.

Ofte kan det imidlertid skifte over tid hvem som er best, og derfor kan det være fornuftig å hele tiden ha åpenhet for både private og offentlige aktører innenfor skattefinansierte tjenesteordninger. Premisset til Eliassen synes å være at alt vi i fellesskap betaler for gjennom skatteseddelen bør leveres fra det offentlige selv.

Når det offentlige i så stor grad betaler for barnehageplassene våre må de nærmest per definisjon også driftes og eies av det offentlige. Problemet med et slikt resonnement er at det tar til orde for et svært radikalt og lukket økonomisk system.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer