Dårlig nytt fra Nærum

BOK: Humoristen Knut Nærum spiller på mange strenger, og nå gir han ut billedbok for barn i samarbeid med Bjørn Ousland. Tittelen og ideen om å lage en historie rundt samlekort, er det beste ved boka. Ellers har den preg av nokså lemfeldig omgang med publikum og sjanger.

Som tittelen tilsier, er dette en spenningshistorie der det dreier seg om å løse en sak. «Monky Pop» er en tv-serie om fem aper med dertil hørende samlekort. Kim blir frarøvet slike kort av to vederstyggelige jenter borti gata. Dustemamma er til liten hjelp, men noen underlige karer fra Barnepolitiet setter Kim i gang med å ta sine rettigheter tilbake.

Nærums håndtering av dette plottet gir en endimensjonal spenningskurve med lite humor og en til tider nokså ubehagelig stemning - som når Kim er låst inne i en mørk kjeller med hunden Satan glefsende. Det skjer ting som er nokså spennende, men Nærum durer i vei uten feeling for å oversette sin sedvanlige verbale humor til et barneunivers. Et eksempel er typene fra Barnepolitiet som kunne vært et fiffig element, men som bare får akkurat den plassen handlingen krever. Illustratør Bjørn Ousland er på samme spor med overtydelige, småvulgære tegninger.