DEBATT

Debatt: Sentralbanken

Dårlig rolleforståelse fra sentralbanksjefen

Sentralbanksjef Øystein Olsen gikk i sin årstale langt utover det som burde være hans mandat. Han advarte både mot å tukle med EØS-avtalen og å fase ut oljenæringen, to saker som befinner seg langt unna sentralbankens saksområder.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i går sin årstale i Norges Bank. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i går sin årstale i Norges Bank. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 1985 fikk vi en ny sentralbanklov som langt på vei sikret sentralbanken vår, Norges Bank, full autonomi i rentesettingen. Det skulle ikke lengre være særlig rom for at myndighetene som demokratisk organ, skulle kunne overstyre beslutningene til sentralbanken, noe som gjør sentralbanksjefen til Norges kanskje mektigste byråkrat.

Med dagens økonomi-faglige paradigme råder det stor enighet blant økonomer om at pengepolitikk ikke egentlig er politikk, men snarere noe «interessefritt», som man kan overlate til den såkalt upolitiske delen av statsapparatet, uten at det er et demokratisk tap.

Man kan diskutere hvor vidt det er et demokratis tap eller ikke, at pengepolitikk skjer utenfor politikkens domene. Om renten går opp eller ned, kan sees som like interesse-fylt som mye øvrig politikk, og kan få store fordelingsmessige konsekvenser. Om du har lån, eller sparepenger, lever av å eie eller av å arbeide, har mye å si for dine privatøkonomiske interesser når renten settes.

Hvorvidt det er riktig eller ikke, å møte den neste finanskrisen med store kvantitative lettelser eller ikke, er langt på vei et politisk spørsmål. Da burde man også kunne stille noen krav til sentralbanksjefens demokratiske legitimitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer