Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dårlig rykte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOURNALISTER: Woody Allens nye film, «Scoop», får norgespremiere under filmfestivalen i Haugesund neste uke. Men ryktene om såre tær hos hans landsmenn, amerikanerne, løper forut for filmen. Woody Allen har som kjent begynt å lage filmer i London, for britiske penger, han snakker til og med om å puste friere i det britiske åndsklimaet.Greit nok, mange amerikanere foretrekker eksilet for øyeblikket. Men i USA har enkelte begynt å spørre om Woody Allen er på et særlig hevntokt i forhold til amerikansk presse, som kanskje ikke har behandlet ham med silkehansker de siste åra. Selv i New York Times spekuleres det litt syrlig på hvorfor han ukritisk hopper på tendensen til å framstille journalister som drukkenbolter og horer.

SCARLETT JOHANSSON, som spiller amerikansk journalist-student i «Scoop», framstår som en gjenganger i «klisjeen om journalistikk som en verbal versjon av verdens eldste yrke», ifølge en mediekommentator i New York Times. Avisas filmanmelder beskriver henne som «en sånn jentereporter som ikke har noe imot å gå til sengs med kildene for å få storyen». Hennes kolleger er slik som reportere alltid har vært, fylliker og bohemer med et løsaktig forhold til penger og sannhet. En annen Haugesund-aktuell film, «Thank You for Smoking», huser også en kvinnelig reporter som vifter med stjerten og utdeler ballespark. Og selveste ikonet blant populærkulturens reportere, Lois Lane, går ikke bare til sengs med kilden, hun får barn med ham også, Superman altså.

BARE BRUKTBILSELGERE har dårligere rykte enn journalister, likevel er tilstrømningen til medieutdannelse større enn noensinne. Kan også dette skyldes en noe sminket, Hollywood-basert myteproduksjon? For husker vi ikke helst filmene der journalister var helter og ikke horer? De uredde i «Alle presidentens menn», de kompromissløse i «The Insider»? For ikke å snakke om George Clooneys helteportrett av Ed Murrow i «Good Night, and Good Luck». OK, de røkte, de drakk, de bannet og bar seg, men moralen var det aldri noe galt med. Hører du, Woody Allen: Gimme rewrite, baby!