DEBATT

Dårlig selvtillit gir ikke AAP

Heidi Nordby Lunde (H) tar feil om folketrygd og arbeidsavklaringspenger.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Heidi Nordby Lunde sier at det ikke stilles noen «helsekrav» for å få arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav. Hun tar feil.

Påstanden er fremmet i ulike ordelag i fredagens «Dagsnytt 18» på NRK, og på Nordby Lundes Facebook-side. Hun har også sagt at unge mennesker får AAP for «lav selvtillit og mestringsfølelse», at dette gjelder 70 prosent av de unge mottakerne, og at det ikke stilles krav til «alvorlig» sykdom for rett til AAP.

Folketrygdloven sier tydelig i § 11-5 at sykdom, skade eller lyte må være «vesentlig medvirkende» til nedsatt arbeidsevne for at man skal ha rett til AAP. Det betyr at man må være ute av stand til å oppfylle arbeidsmarkedets krav som følge av sykdom. Den nåværende lovteksten er det den blåblå regjeringen som står bak, og man skulle tro at Nordby Lunde kjente til den. Kravet har imidlertid vært det samme siden AAP ble innført i 2010.

Mange faktorer kan bidra til helt eller delvis redusert arbeidsevne, over kortere eller lengre tid. Hvis ikke sykdom, skade eller lyte er «vesentlig medvirkende», har man imidlertid ikke rett til AAP.

Nordby Lunde har i og for seg rett i at det ikke kreves «alvorlig» sykdom for å få AAP. Men noe slikt krav stilles ikke for andre ytelser fra folketrygden heller. Også «alminnelig» sykdom vil være alvorlig når den gjør oss ute av stand til å arbeide. Det sentrale er at man er uten arbeidsevne, det spiller mindre rolle om sykdommen er mer eller mindre alvorlig enn andre sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.