Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dårlig sex hyllet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITTERATUR: Denne uka mottok romandebutant Iain Hollingshead en høyst spesiell pris. 25-åringen vant det engelske litteraturtidsskriftet «Literary Review» årlige «Dårlig sex i skjønnlitteratur»-pris, en heder som går til forfatteren av årets verste litterære sexbeskrivelse.

Debutant Hollingshead var i fint selskap. Han slo etablerte og høyst respekterte forfattere som Irvine Welsh, Will Self og amerikanske Thomas Pynchon. Alle var høytidelig nominert til «Bad sex»-prisen, Thomas Pynchon for en scene som involverte en hund, av rasen Spaniel, og som slutter med setningen: «Leser, hun bet ham».

MEN HOS DEN forsøksvis stolte debutant var det ingen beskrivelser dyrebeskyttelsen trenger å bekymre seg for. Han vant for en rett fram samleiescene, der han skildrer «en trengsel av grynt og knirk, som blinker ikke sammenhengende bilder og eksplosjoner av en million små partikler». Skulle noen komme i tvil, er dette beskrivelsen av avslutningen av samleiet. Han fikk for øvrig særlig honnør for sin skildring av mannspersonens bulende bukser. «Siden Hollingshead er en debutant, ønsket vi å ta fra ham motet til å prøve seg igjen», uttalte juryen.

ANDREPLASSEN gikk til Tim Willcocks, hvis bidrag inneholdt imponerende setninger som: «I hans magehule kokte ei gryte, og et boblende navnløst brygg steg opp gjennom ryggmargen og fylte hans hjerne med djevelens ild». Når slikt bare når opp til sølv, er konkurransen hard.

Og det hadde ikke vært England hvis ikke vinneren faktisk stilte opp for å motta prisen, som passende nok ble overrukket av rockesangeren Courtney Love. - Jeg håper jeg vinner denne hvert år, sa han i sin takketale.

Literary Review er et sjarmerende gammeldags, konservativt litteraturmagasin, som av prinsipp til vanlig ikke anmelder bøker de ikke liker. Livet er for kort og bøkene for mange til å bry seg med de dårlige, mente magasinets grunnlegger. Unntaket er altså «Bad Sex»-prisene, som har fått en egen status mellom alle vanlige prisutdelinger.

De nominerte utdragene kan alle nytes, på engelsk, på Dagbladet.no/litteratur

Hele Norges coronakart