Dårlig smak, stor sang

Det er mye tull og fjas med Solomon Burke, men det er knapt noen som synger soul bedre enn ham. Så da får vi vel tåle det!

KONSERT: NOTODDEN (Dagbladet): Burke (65) er ikke til å kjenne igjen fra konserten på Rockefeller i Oslo for tre år siden. Kanskje er han til og med noen kilo lettere? Han må likevel lures inn bak sceneteppet - før han åpenbarer seg i all sin prakt med kongekappe i rødt over en glinsende blå dress - og setter seg på en gedigen kongetrone, spesialbygd på Notodden.

Skuespillet tipper over og blir lettere komisk, men det er bare å innse at en høy Las Vegas-faktor ikke er til å unngå når «The King of Rock\'n\'Soul» holder hoff. Her er lysekroner i taket, kasting av perlekjeder, utdeling av blomster, gjentatt tørking av den kongelige isse ved Solomon Burke jr., sjefens stadige hysjing av et for øvrig meget stødig band på ti, gjestevisitt av munnspilleren Charlie Musselwhite og til slutt over 20 publikummere på scenen. I meste laget, altså. Men når de så får beskjed om å sette seg ned for å høre Burke synge den fantastiske tittellåta fra comebackperlen «Don\'t Give Up On Me» (2002), er alt glemt. Burke er veldig mye, men han har også en fantastisk stemme med et stort register og en eksepsjonell frasering.

Han har for vane å synge sanger han «har lovt sine soulvenner å holde levende», fra «(Sittin\' On) The Dock Of The Bay» og «Spanish Harlem» til «Stand By Me» og «If I Had A Hammer» (!). Men gledelig nok synger han også flere låter fra sine to siste album, som «Diamond In Your Mind» , skrevet spesielt til Burke av Tom Waits, og Van Morrisons «At The Crossroads» fra årets album «Make Do With What You Got». Og ser man igjennom fingrene med kitschen, og kanskje til og med lukker øynene, er det stemmen som blir husket. Den er i en egen klasse.

 FAMILIEN BURKE: Solomon Burke sitter godt på kongetronen, under lysekronene, mens Solomon Burke jr. (sønn nr. fire av 21 barn) og datteren Candy Burke korer og danser. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
FAMILIEN BURKE: Solomon Burke sitter godt på kongetronen, under lysekronene, mens Solomon Burke jr. (sønn nr. fire av 21 barn) og datteren Candy Burke korer og danser. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer