Dårlig timing

Håpløst forsøk på å om- møblere en fryktelig barndom.

FILM: Å reise bakover i tid innebærer ofte sære metoder på film: intrikate tidsmaskiner, tåpelige trylledrikker osv. I «The Butterfly Effect» har man tilsynelatende en psykologisk forklaring på tidsreisen, men resultatet blir ikke mindre dumt.

Sommerfugleffekten er som kjent en del av kaosteorien, og innebærer en hypotese om at blafringen fra en sommerfuglvinge i Brasil kan utløse en tornado i Texas. Oversatt til filmspråk handler det om at en liten begivenhet i barndommen kan utløse revolusjoner i voksenlivet.

Men her skal det skje i omvendt rekkefølge. Psykologistudenten Evan (Ashton Kutcher) sliter med plutselige blackouts og svarte hull i hukommelsen. Ikke så rart, ettersom han i sjuårsalderen nesten ble kvalt av sin sinnslidende far, ble tvunget av en nabo til å delta i barneporno-innspilling, medvirket til at en mor og en baby ble blåst i lufta osv. Hvem som helst ville prøvd å fortrenge dette, bare spør Freud.

Men så oppdager Evan at han kan reise fysisk tilbake til barndomstraumene ved å lese sine egne dagbøker. Dermed endrer han fortida for å redde sine venner, men utløser voldsomme konsekvenser på seinere stadier. Evan selv begår mord, havner i fengsel med sadistiske homser, mister begge hendene osv. under disse tidsreisene. Vennene går det ikke stort bedre med. Duoen bak filmen er de samme som skrev manuset til den skrekkelige «Final Destination 2», og det sier alt.