KRITISK TIL ENDRINGER: Lovgivning som er til for å sikre barn kan ikke bygges på voksnes premisser., skriver stortingsrepresentant for SV, Kirsti Bergstø om regjeringens endringer i barneloven. Foto: NTB scanpix
KRITISK TIL ENDRINGER: Lovgivning som er til for å sikre barn kan ikke bygges på voksnes premisser., skriver stortingsrepresentant for SV, Kirsti Bergstø om regjeringens endringer i barneloven. Foto: NTB scanpixVis mer

Dårlige forslag blir ikke gode av at intensjonen er det

Å legge opp til at en av foreldrene i praksis kan nekte den andre deltakelse i utdanning eller arbeidsliv, vil være et stort tilbakeslag for likestilling.

Meninger

Regjeringa foreslår dramatiske endringer i barneloven: flytteforbud for aleneforsørgere, bidragstrekk for manglende samvær og delt bosted for barn som hovedregel. Hensikten er å styrke barns samvær med begge foreldre, men dårlige forslag blir ikke gode av at intensjonen er det.

SV tror ikke at omsorgsevne er knyttet til kjønn. Kvinner og menn kan være like gode foreldre og bør sidestilles som omsorgspersoner. Derfor trengs en aktiv likestillingspolitikk. Veien til likestilt foreldreskap starter med deling av foreldrepermisjon. Regjeringa har på sin side kuttet i foreldrepermisjonen forbeholdt fedre. I tillegg fremmes forslag som bygger på et grunnsyn om at barn skal deles matematisk rettferdig mellom foreldre etter samlivsbrudd. En slik tankegang står i skarp motsetning til at barnets beste skal legges til grunn. Lovgivning som er til for å sikre barn kan ikke bygges på voksnes premisser.

Regjeringa foreslår at foreldre med felles foreldreansvar må være enige dersom forelderen barnet bor hos fast vil flytte. Det vil være å gi den ene forelderen vetorett over den andre. Det er ikke uvanlig at voksne mennesker flytter på grunn av utdanning, arbeid eller endrede familieforhold. De fleste vil samarbeide og kommunisere om slike endringer. I detilfellene der det ikke er slik, vil dårlig samarbeidsklima og høyt konfliktnivå forsterkes ved å styrke den ene forelderens makt over den andre. Frp snakker om frihet for den enkelte, men foreslår flyttenekt for aleneforsørgere.

85 prosent av alle aleneforeldre er kvinner. Forslaget om flytteforbud er derfor et grovt angrep på mange kvinners bevegelsesfrihet. Å legge opp til at en av foreldrene i praksis kan nekte den andre deltakelse i utdanning eller arbeidsliv, vil være et stort tilbakeslag for likestilling. Skeive maktforhold mellom foreldre skaper ikke økt trygghet for barn.

Foreldre kan trenge bistand til å komme til enighet i fastlåste situasjoner, derfor er det positivt at regjeringa vil styrke familievernet. Mange kan også trenge hjelp til å se saken fra et barneperspektiv. Det er likevel svært urovekkende å legge opp til at barn skal straffes om foreldre ikke lykkes med å komme til enighet. Regjeringa foreslår kutt i barnebidrag som mulig sanksjonsmiddel dersom samvær uteblir. Barnebidrag skal gå til å dekke barnets nødvendigheter som klær, mat og fritid og bør ikke behandles som en billett til barnet. Det vil i alle fall ikke hjelpe barna, som loven tross alt er til for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.