Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Darth Vader er på Instagram, debuterer med «selfie»

Og med det er en to år lang Star Wars-kampanje i gang.

GJØR COMEBACK I 2015: Det vil si, Darth Vader selv er selvsagt død i de nye filmene. Sithmesteren får likevel starte reklamekampanjen som nå er i gang. Foto: INSTAGRAM
GJØR COMEBACK I 2015: Det vil si, Darth Vader selv er selvsagt død i de nye filmene. Sithmesteren får likevel starte reklamekampanjen som nå er i gang. Foto: INSTAGRAM Vis mer

(Dagbladet): Det fortsatt to år (og 14 dager) til Star Wars-sagen gjør comeback på kino med Episode VII, den første nye filmen siden 2005 og siden George Lucas overlot sitt livsverk til Disney-konsernet.

I natt kan det se ut som den uunngåelige viral-kampanjen ble startet, med en offisiell Star Wars-konto på Instagram. Det første bildet som ble postet var et selfie av Darth Vader ombord på romskipet «Tantive IV», umiddelbart etter at det er bordet av imperiale stormtropper på jakt etter Prinsesse Leia og de stjålne konstruksjonstegningene til Dødsstjernen.

ALTSÅ en referanse til den alle første scenen i den aller første filmen som kom, «A New Hope», i 1977.

Bildet er i skrivende stund likt av over 42 000 instagrambrukere og omtalt på utallige nettsider (jada, nå også Dagbladet.no).

Kulere enn filmen - Viralkampanjer handler nettopp om å lage reklame publikum synes er så stas i seg selv at de bidrar til å spre det videre. Enten fordi de liker det, eller fordi de føler en forpliktelse til å gjøre det fordi de er fans. Mange ganger er det vanskelig å skille kampanjen fra genuin fanbasert interesse, forklarer medieviter, skribent og kritiker Aksel Kielland.

Han har skrevet om viralkampanjer blant annet i siste nummer av filmtidsskriftet Z.

- Slike kampanjer blir ofte et helt selvstendig verk, uavhengig av produktet de skal promotere. Og mange ganger er de kulere enn selve filmen, sier han.

Videoene som ble sluppet i forkant av katastrofefilmen «Cloverfield» i 2008 regnes gjerne som selve skoleeksempelet på viralkampanjer. De utga seg for å være amatøropptak og omfattet ingen informasjon - heller ikke tittelen - på filmen som skulle komme.

Samme året laget Warner Bros en effektiv kampanje for Batman-filmen «The Dark Knight», med websider som utga seg for å være valgkampanjesider for filmens bad guy og forskjellige måter fans kunne bidra på.

Kan slå feil - Kampanjene skaper interesse for filmen og bygger et mediefenomen, akkurat som når norske filmskapere sørger for å levere nyheter og plante oppslag i avisene, sier Aksel Kielland.

- I tilfellet med de store amerikanske eventyr- og sci fi-filmene handler det også om å plante merkevaren i kulturen. Det er blitt en etablert sannhet at Hollywood ikke tjener så mye på selve filmene som på spin off-produkter som tegneserier, bøker og leketøy. Og den filmen som kommer til å ha mest slike produkter dette tiåret, er nettopp «Star Wars», sier Kielland.

Kampanjene kan imidlertid også slå feil. Samuel Jackson-filmen «Snakes on a Plane» i 2006 var omfattet av voldsom hype på internett, men solgte lite kinobilletter. Sommerens store science fiction-film «Pacific Rim» levde heller ikke opp til forventningene, tross en langvarig og omfattende viralkampanje.

- Faren er selvsagt at du gir folk så mange bilder, videoer og detaljer på forhånd at de føler de allerede har sett filmen når den kommer. Men akkurat når det gjelder Star Wars er det vanskelig å se for seg at det ikke blir en kassasuksess. Franchisen har en helt spesiell fankultur, slår medieviteren fast.