Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Darth Vader» har stått opp fra de døde - på et torg i Polen

Internett måper av forvandlingen.

THE REAL DEAL: Darth Vader har fått en uventet kloning i Polen: Foto: AP Photo/Alastair Grant)
THE REAL DEAL: Darth Vader har fått en uventet kloning i Polen: Foto: AP Photo/Alastair Grant) Vis mer

(Dagbladet): Litt snø var alt som skulle til for å forvandle den koselige polske byen Wejherowo til «The Dark Side». 

På torget i byen har innbyggerne reist en statue til minne om Jakub Wejher, som grunnla byen i 1643 og døpte den etter seg selv. Selv om Wejhers bidrag til Wejherowos historie utvilsomt var betydningsfullt, tilsideses ikke statuen av ham særlig mye oppmerksomhet i det daglige. 

Før snøen faller.

For da, under riktig omstendigheter på kveldstid, forvandles den sikkert sympatiske Jakub Wejher til en sann kloning av universets største superskurk: Darth Vader fra «Star Wars»-filmene. 

Denne romkrigversjonen av ekstrem forvandling har selvsagt ikke gått upåakted hen, verken hos Wejherowos innbyggere, eller hos de mange «Star Wars»-fansene som «The Force Awakens» våknet til live like før jul. En rekke internasjonale nettsteder har skrevet den fiffige historien om statuen i Polen som høyst uventet blir Darth Varder når snøen faller og sola har gått ned.

I filmuniverset møtte vi Darth Vader for første gang i «Star Wars IV: Et nytt håp» fra 1977. Vader ble en legendarisk figur gjennom George Lucas' tre første filmer om kampen mellom det gode og det onde i en «galakse langt, langt borte».

Historien om hvordan Anakin Skywalker forvandles til superkjeltring Darth Vader er et av de drivende elementene i «Star Wars»-sagaen.

«Star Wars: The Force Awakens» vekket som kjent filmtrilogien til liv i fjor, og den syvende filmen i rekken har knust alle rekorder hva klingende mynt i kasse gjelder. Også anmelderne har lot seg tidvis begeistre, men det spørs om «Star Wars» var noe særlig for Jakub Wejherowo i Polen. Det får vi riktignok aldri vite svaret på. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media