Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Darth Vader i norsk politikk

Slik behandler ikke politikerne norske lærere hvis de vil satse på fellesskolen.

KLOVN? - Trond Giske har vært med på det dårligste politiske håndverket i denne saken, skriver artikkelforfatteren om lovendringen som avskilter 38 000 lærere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLOVN? - Trond Giske har vært med på det dårligste politiske håndverket i denne saken, skriver artikkelforfatteren om lovendringen som avskilter 38 000 lærere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklektor og humorist Kjetil Tveit Hasselberg svarer på min kronikk i Dagbladet, 2. mars. Han og jeg er hjertens enige om at det er viktig å satse på fellesskolen. Vi er uenige i definisjonen av klovn.

Jeg hevder at Trond Giske i beste fall framstår som en klovn, som går ut i media og forkynner at han er imot å avskilte allmennlærerne mens han i Stortinget to ganger - snart tre - har stemt for, og når han høylydt anklager skolestatsråden for «dårlig politisk håndverk», idet han selv og Arbeiderpartiet med hele sin tyngde har vært med på det dårligste politiske håndverket i denne saken: lovendringen som fratok fullkvalifiserte utdannede lærere retten til å undervise i ethvert fag som departementet måtte finne på å nekte dem, mens ufaglærte fortsatt får praktisere yrket i alle fag så lenge de ansettes midlertidig.

38000 erfarne lærere er avskiltet fordi Stortinget i fjor etterkom kunnskapsministerens anmodning om å fjerne bestemmelsen i Opplæringsloven som sa at allerede gitt faggodkjennelse gjelder. Slik behandler ikke politikerne norske lærere hvis de vil satse på fellesskolen.

Å gå inn for å styrke lærernes kompetanse er en sak for seg. Det er en hederlig og god sak. Og det er lærerne med på. Vi elsker kunnskap, og vil gjerne ha mer. Men her har Stortinget og regjeringen gjort som Darth Vader: «I am altering the deal.» Deri ligger den store uretten.

De som velger å ta en offentlig godkjent profesjonsutdannelse for å jobbe i det offentlige, og som investerer år av sin unge voksentilværelse i dette, inngår en avtale med staten. Avtalen går ut på at fullført og bestått utdannelse gir de kvalifikasjonene som staten lover, og som studentene er ute etter. Valget får konsekvenser for resten av livet til de unge. Til nå har de kunnet gjøre det i tillit til at staten holder sin del av avtalen.

Uretten peker mot en verre krise for Norge enn at fellesskolen forfaller. Når myndighetene ensidig og med tilbakevirkende kraft kan forandre en allerede inngått avtale med folk, erfarer folk at staten ikke er til å stole på. Med det er samfunnskontrakten brutt. I ytterste konsekvens er det undergravende for staten. Mindretallet på Stortinget, Senterpartiet, KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne, har innsett hvor uheldig lovendringen med tilbakevirkende kraft er. Saken skal opp til votering i Stortinget på nytt i morgen. Da håper jeg Arbeiderpartiet snur.

Hele Norges coronakart