Darwin på hurtigspoling

Komedie om en meteor med levende organismer som krasjlander.

En meteor krasjer i det øde Arizona, og begynner øyeblikkelig å utvikle nye livsformer - i en så uhyggelig fart at hele verden er truet. Hvem ringer man da? Ghostbusters? Vel, nesten. # Regissør Ivan Reitman laget «Ghostbusters» for 16- 17 år siden, og han har tatt med seg en god del inspirasjon derfra til «Evolution». Han blander komedie med science fiction og monstre fra verdensrommet, og ender opp med en blanding som er morsommere enn man i utgangspunktet skulle tro.

Uønsket dyreliv

David Duchovny (rett fra «X-Files») spiller hovedrollen som professor Ira Kane, som mistet forskerjobben i forsvaret. Nå underviser han på et lite college i Arizona, sammen med Harry Block (Orlando Jones), som i tillegg til å være professor i geologi også trener skolens damelag i volleyball.

De er på pletten når meteoren har landet, og er de første som oppdager at den har med seg liv. Men etter bare noen dager rykker forsvaret inn i stor skala, anført av general Woodman (Ted Levine) og epidemiologen Allison Reed (Julianne Moore), og Kane og Block er uønsket på stedet.

Dyrelivet fra kometen utvikler seg fra time til time, og snart er blodtørstige skapninger ute for å finne mat. Heldigvis tåler de ikke oksygen så godt, men våre to helter er bekymret. Sammen med Wayne (Sean William Scott), som drømmer om å bli brannmann, driver de egne undersøkelser, og et av filmens høydepunkter er når de jakter på en flygende dinosaur inne i et kjøpesenter.

Guttekomedie

Både milde Duchovny og kjølige Moore - som naturligvis er filmens hovedpersoner med romantisk fortegn - er noe malplasserte i «Evolution». Ingen av dem har spesielt lett for komedie, og Moore er bortimot misbrukt som snublende Allison.

Derimot er Orlando Jones strålende, han har de beste og morsomste replikkene. Og Sean William Scott utmerker seg også stort et par ganger. I tillegg dukker en velfødd Dan Aykroyd opp som Arizonas guvernør.

«Evolution» er en ekte guttekomedie - om humoren ikke er spesielt barsk, så er den heller ikke direkte elevert. Og avslutningen er noe av det mest gørrete som er sett siden monsteret i «Men In Black» trakk sitt siste sukk.

SOMMERMORO: David Duchovny i lett sommermoro for gutter i alle aldre.