Datadrama

Hundrevis av norske ungdommer kjemper om store pengepremier i den norske spill-ligaen.

(Dagbladet.no): Det er slutt på de tider hvor dataspill var noe man gjorde for seg selv på gutterommet. I år 2004 kan en tjene penger på det meste, og det å spille spill kan bli en lukrativ affære hvis du deltar i ligasystemet til Norwegian E-Sports League (NESL).

NESL er et nasjonalt seriesystem som har intensjoner om å omfatte flere dataspill, men som foreløpig er begrenset til det særdeles populære førstepersonskyterspillet «Counter-Strike». Ligaen samarbeider med ulike internettcaféer i Norge, hvor det hver uke utkjempes harde online-kamper mellom ulike lag, eller såkalte klaner.

Over 400 lag meldte seg på det som nå begynner å ligne en slags organisert sport, og selv om en del lag har falt fra underveis er det fortsatt mange som kjemper om heder, ære og penger før ligaen avsluttes i begynnelsen av juni.

- Eliteserien holder seg bra, men det er gjennom 1. divisjon vi ser hvem som er seriøse og hvem som ikke er det. Vi har hatt en del problemer med walkover i den nederste divisjonen, men håper lagene skjerper seg etterhvert, forklarer Stian Johansen, hovedmannen bak NESL, til Dagbladet.no.

Opprykk og nedrykk

Ligaen er delt inn i en elitedivisjon og en 1. divisjon som til sammen består av 20 klaner, og på samme måte som i fotball og håndball og andre lagidretter opererer NESL med opprykk og nedrykk.

Under de to øverste divisjonene finner vi et såkalt stigespill, eller ladder, hvor mange ferske klaner kjemper om muligheten til å klatre opp til den nest øverste divisjonen. De to beste lagene i stigespillet rykker opp, mens de to dårligste lagene i 1. divisjon rykker ned.

Når ligaen er omtrent halvveis er det klanen med den strenge æreskodeksen, Death Before Dishonor, som leder ligaen, to poeng foran Incredible Teamaction.

- Death Before Dishonor vant bare 13-11 mot Matrix i gårsdagens runde. Matrix ledet lenge, men Death drev så vidt seieren i land. Det var egentlig bare flaks at de vant, sier Stian Johansen.

Telenor hovedsponsor

NESL deler ikke bare ut poeng, de deler også ut pengepremier. Store pengepremier.

Premiesummen for vinneren av Elitedivisjonen er foreløpig ikke fastsatt, men Johansen antar at den endelige vinnersummen vil ligge på rundt 12 000 kroner.

Ligaen er avhengig av sponsorer for å finansiere ligaen, og nylig dro NESL i land en sponsoravtale med Telenor som nok vil gjøre sitt til at pengepremiene i framtiden blir enda høyere. Men hvor mye penger det er snakk om får vi ikke vite.

- Telenor har gått inn som hovedsponsor av NESL, men vi har ikke lov å si hvor mye penger de bidrar med, sier Stian Johansen.Resultater fra de to siste rundene:

RUNDE 5:

 • Stellar vs cadre of gamers 6 - 13
  map: on de_nuke
 • Death Before Dishonor vs Evil Masterz Of Pain 13 - 9
  map: on de_nuke
 • crisis vs Clan eXcellence 7 - 13
  map: on de_nuke

  RUNDE 6:

 • Stellar vs Team Downfall 0 - 1
  map: on de_cpl_mill
 • Death Before Dishonor vs matrix warriors 13 - 11
  map: on de_cpl_mill
 • crisis vs cadre of gamers 6 - 13
  map: on de_cpl_mill
 • Incredible Teamaction vs Evil Masterz Of Pain 1 - 0
  map: on de_cpl_mill

  TABELLEN ETTER GÅRSDAGENS RUNDE:

 • For mer informasjon gå til NESLs hjemmeside, eller kontakt Stian Johansen.
POPULÆRT SPILL:</B> Counter-Strike-spillet har en stor og trofast tilhengerskare. Nå kan de ivrigste, og dyktigste, også tjene penger på å spille spillet.
LIGAMANN:</B> Initiativtaker Stian Johansen.