Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Datadykk på for dypt vann

Actionfylt thriller i all sin enkelhet.

BOK: En beintøff norsk offiser, et par-tre geniale datahackere og en mafialiknende, internasjonal forbryterorganisasjon er hovedingrediensene i den tredje thrilleren til Stein A.J. Møllerhaug.

Resultatet har blitt både imponerende og samtidig ikke så imponerende.

Skarpskytter

Møllerhaug er et kjent navn fra datasikkerhetsbransjen, og han har tidligere brukt erfaringene sine derfra i bøkene «Cracker» og «ByteMan». Sistnevnte kom ut for snart ti år siden, og en av hovedpersonene derfra har en viktig birolle i «Muldvarpen».

Men helten her er uten forbehold den handlekraftige barskingen Tor Dahl, som har en karriere som skarpskytter bak seg før han blir liggende fastklemt i en ruin etter en bombeeksplosjon i Bosnia.

Etter den rystende opplevelsen blir han innblandet i et bankran på Skårersenteret, men så har han fått nok: Han setter kursen mot Vestlandet for å overta et dykkersenter.

Uvanlige gjester

Men selv ikke der finner han den store roen. For det første sliter han med ettervirkninger etter tida i felten, for det andre får han en dag et kobbel med gjester som ikke er helt som vanlige dykkerturister. Og dermed er han på vei ut i et nytt eventyr, av et omfang som han først ikke helt klarer å forestille seg.

Bipersonen fra «ByteMan», Robert Nordli, er på jakt etter den farlige forbryterdronningen Lin Cha Yu i London, men hun har skjult sin illegale virksomhet bak et effektivt blendverk av tilsynelatende lovlig forretningsdrift. Likevel øyner han en mulighet når firmaet hennes hyrer inn den norske dataspesialisten Arne Stray for å gjennomgå sikkerhetsrutinene.

Enkel intrige

Det er mye bra å si om «Muldvarpen», først og fremst at den er proppfull av action og spenning, og den har de mest intense og troverdige dykkerscenene du finner utenfor en Clive Cussler-roman. I tillegg er han en flink miljø- og naturskildrer, beskrivelsene av landskapet rundt dykkersenteret er fint gjort, det samme gjelder den delen av romanen som foregår i London-området.

Men samtidig er intrigen bygd opp av de aller enkleste klisjeer, og handlingen har en strømlinjeformet framdrift som på én måte gjør at boka har ytterst få dødpunkter, men på en annen måte gjør at den blir like fort glemt etterpå.

Dessuten henfaller forfatteren litt for mange steder til et fullstendig ugjennomtrengelig IT-skvalder: «Kan noen fra IT patche opp en spannet port fra DMZ-switchen?» Selvfølgelig kan de det, men er det flaut å si det så alle forstår hva man snakker om? Det er litt som i bøker fra militærbransjen, hvor man fyller på med forkortelser og vendinger som er barnemat for de innvidde, men komplett uforståelige for menigmann.

Det ser sikkert tøft og troverdig ut, men nytteverdien er så som så.

Av hovedpersonene er nok den selvlærte datatrickseren Arne Stray mest forseggjort og interessant, Tor Dahl er verken mer eller mindre enn en helt typisk actionhelt, mens superskurken Lin Cha Yu blir for blek og utydelig til å gjøre noe særlig inntrykk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media