KOMMENTARER

Datakjempene stjeler våre liv

Globale datakjemper bunter sammen informasjon om våre liv og selger den som kommersiell råvare. Når skal politikerne ta grep, spør John O. Egeland.

VENDEPUNKT: Vi er på vei inn i overvåkingskapitalismen der gigantene vil styre våre liv. Illustrasjon: Finn Graff
VENDEPUNKT: Vi er på vei inn i overvåkingskapitalismen der gigantene vil styre våre liv. Illustrasjon: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom døgnet gir vi fra oss personlig informasjon til selskaper som Google, Microsoft, Facebook, Apple og utallige andre. Det skjer i et omfang som likner en skrekkfilm, men som vi knapt reagerer på. Mobiltelefon, nettbrett, laptop og PC er blitt dreiepunkter i våre liv, og tjenestene de leverer krever en uendelig strøm av personlig informasjon for å fungere, tjene penger og utvikle seg videre. Derfor vet de store operatørene nesten alt om oss: Økonomi, handlemønster, politiske holdninger, seksuelle preferanser osv. Alt basert på enkeltinformasjoner som samles, analyseres og inngår i programmer med en lang rekke formål: Kommersielle, politiske (f. eks. i valg), forskning, overvåking og kontroll.

Alt dette er godt kjent, men problemene står ikke høyt på den politiske dagsorden. Til tross for at det handler om det største og farligste eksperimentet i moderne tid. Det haster med å få kontroll med de digitale gigantene før de selv har lammende makt. Det siste tiåret er det skapt en ny type superselskaper med forgreninger over hele kloden. Apple, Amazon og Microsoft avslutter det siste tiåret med billion-omsetning, I 2018 var Apples inntekter større enn Vietnams brutto nasjonalprodukt (BNP). Amazon brukte like mye på forskning og utvikling som Islands BNP, og Facebook hadde 2.4 milliarder brukere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer