Vi nærmer oss endestasjonen. Snart vil regjeringen bestemme seg. Politiet fyrer løs med argumenter om at Norge blir hengende etter i kriminalitetsbekjempelsen, tilhengerne hevder fortsatt at datalagringsdirektivet er bra for personvernet og EU-ambassadør Janos Herman truer med alvorlige komplikasjoner i forhold til EU dersom vi sier nei.
Er så datalagringsdirektivet bra for personvernet? Så definitivt ikke. Ulike nasjonale domstolsavgjørelser har det siste året sørget for at godt over 100 millioner EU-borgere vil stå utenfor lagringsregimet, det vil si hver femte innbygger i EU. Hadde direktivet vært bra for personvernet ville selvsagt ikke forfatningsdomstolene i Tyskland og Romania kommet fram til det motsatte.
Justisministeren har tidligere argumentert med at datalagringsdirektivet vil føre til at man også kan sjekke uskyldige ut av saker. For det første: Prinsippet om at ingen skal trenge å bevise sin uskyld må fastholdes. Det er et knefall for politiet dersom de trenger mer overvåkning for at uskyldige skal gå fri. Dessuten kan dette argumentet brukes for alle overvåkningstiltak. Mer liberale regler for romavlytting vil selvfølgelig også føre til at de som bare snakker om hverdagslige ting går fri, men er uakseptabelt sett med personvernøyne.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger