- Datalagringsdirektivet en bevegelse i retning politistat

Jurister advarer mot datalagring.

DONALD DUCK-DIREKTIV: Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) mener kriminelle vil kunne omgå Datalagrinsgsdirektivet like enkelt som B-gjengen omgår et påb ud fra myndighetene i Andeby. Foto: SCANPIX
DONALD DUCK-DIREKTIV: Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) mener kriminelle vil kunne omgå Datalagrinsgsdirektivet like enkelt som B-gjengen omgår et påb ud fra myndighetene i Andeby. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Skal vi tro sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, vil Norge oppleve økt terrorfare og en tilstrømning av kriminelle dersom EUs datalagringsdirektiv ikke tas inn i norsk rett. PST-sjefen kan nesten ikke fatte at noen kan være mot direktivet, som pålegger medlemslandene å langtidslagre trafikk- og lokaliseringsdata fra samtlige innbyggeres bruk av telefon, mobiltelefon, bredbåndstelefon, e-post og internett.

PST LEGGER SEG her på omtrent samme linje som Kripos, som for få uker siden advarte om at Norge ville bli en «kriminell frihavn» uten Datalagringsdirektivet. Men flere høringsuttalelser om direktivet sier noe helt annet.

Ifølge Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) er sannsynligheten stor for at kriminelle vil benytte kommunikasjonskanaler som ikke omfattes av direktivet. Organisasjonens informasjonsrådgiver sammenlikner hos Digi.no direktivet med «en Donald Duck-situasjon» der B-gjengen bare gjør ting litt annerledes om myndighetene i Andeby kommer med et pålegg.

Man trenger ikke være en spesielt sofistikert terrorist for å omgå direktivet, heller: Populære tjenester som Googles Gmail og Microsoft Messenger er blant dem som ikke omfattes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer