Datalagringsdirektivet virker ikke

Uthuler personvernet, mens skurkene kan kommunisere fritt på Gmail og Facebook.

DYSFUNSKJONELT DIREKTIV: Datalagringsdirektivet er Norgeshistoriens største enkeltinngrep i lovlydige borgeres privatliv. Det eneste det ikke gjør, er å fange skurker, skriver Dagbladets kommentator. Foto: 3n under en Creative Commons 2.0-lisens.
DYSFUNSKJONELT DIREKTIV: Datalagringsdirektivet er Norgeshistoriens største enkeltinngrep i lovlydige borgeres privatliv. Det eneste det ikke gjør, er å fange skurker, skriver Dagbladets kommentator. Foto: 3n under en Creative Commons 2.0-lisens. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Bli med på et tankeeksperiment: Du er terrorist eller tung kriminell, på jobb et sted i vårt langstrakte land. Datalagringsdirektivet er innført, noe som medfører at tele- og nettleverandører langtidslagrer trafikk- og lokaliseringsdata fra samtlige innbyggeres bruk av telefon, mobiltelefon, e-post og internett.

Vil du da i din kommunikasjon med medsammensvorne a) benytte deg av kommunikasjonsteknologi du vet blir overvåket, eller b) velge i det rike tilbudet av åpne, gratis alternativer som ikke omfattes av direktivet?

DENNE UKA utløp høringsfristen for regjeringens notat om EUs datalagringsdirektiv. Et flertall av høringsuttalelsene ser ut til å være kritiske. Mange påpeker at direktivet er en alvorlig trussel mot personvernet, ytrings- og forsamlingsfriheten og pressenes kildevern.Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling skriver (.pdf) at direktivet vil ha dramatiske, og til dels uoverskuelige, konsekvenser for flere av de grunnleggende, demokratiske frihetene til hele befolkningen, og for den liberale rettsstat som samfunnsform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer