Datamusikkpioner (82) hedres i Bergen

Her er festspill-programmet.

<strong>HEDRES:</strong> Den 82 år gamle datamusikk-pioneren Knut Wiggen blir hedret under Festspillene i Bergen i år. Foto: FESTSPILLENE / CAROL VAN NUYS
HEDRES: Den 82 år gamle datamusikk-pioneren Knut Wiggen blir hedret under Festspillene i Bergen i år. Foto: FESTSPILLENE / CAROL VAN NUYS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Festspillene i Bergen 2009 tar i bruk Nygårdsparken i byens sentrum som arena for konsert og folkefest. Bergens egen Sissel Kyrkjebø og barytonen Bryn Terfel fra Wales skal sammen med Bergen Filharmoniske Orkester lage folkefest i parken den nest siste festspillkvelden.

Årets festspill varer fra 20. mai til 3. juni.

Gammel tradisjon
— Ved å ta i bruk Nygårdsparken som arena gjenoppliver vi en gammel tradisjon, sa festspilldirektør Per Boye Hansen da han tirsdag presenterte årets festspillprogram i Bergen.

Han kunne vise en film fra 1959 der «Festspillpiken» ble kåret i parken. Akkurat den tradisjonen vil ikke festspilldirektøren ta tilbake, men han lover publikum en stor konsertopplevelse.

Datamusikk-pioner
Årets festspill inneholder over 150 forskjellige arrangementer. En av de mer spesielle musikkopplevelsene blir feiringen av nå 82 år gamle norske datamusikk-pioneren Knut Wiggen.

— Han var drivkraften bak oppbyggingen av verdens første digitalt styrte studio i Stockholm allerede på 1960-tallet. Han har hatt enorm betydning for denne musikkformens utvikling, sier festspilldirektør Per Boye Hansen.

Politisk teater
Festspillene satser i år blant annet på politisk teater ved siden av at Bergen blir møteplass for noen av verdens mest kjent musikere og sangere.

Boye Hansen framholdt stykkene Vildanden og Elephant Stories som to av Festspillenes viktigste nyproduksjoner. Stykkene er iscenesatt av henholdsvis Vegard Vinge/Ida Müller og Tore Vagn Lid, to instruktører som for det meste har arbeidet utenfor institusjonsteatrene.

— Det viser hvilken betydning de frie gruppene har fått i vårt teaterlandskap. Disse scenekunstnerne er politiske kunstnere på den måten at de viser hvordan teatret kan utvide vår evne til politisk refleksjon, sier Boye Hansen.

Unge talenter kommer
En annen stor oppsetning i år er Tolvskillingsoperaen med Berlinerensemblet som skal spilles på Den Nationale Scene (DNS). På DNS skal det også markeres at forfatteren Jon Fosse fyller 50 år. Stykket «Og aldri skal vi skiljast» som han debuterte med for 15 år siden settes opp på nytt.

Nytt av året er også et samarbeid med Razumovskyakademiet i London.

— Dette er en eliteskole der det kommer unge talenter fra hele verden. En del av de unge skal spille sammen med eldre og etablerte musikere i flere konserter, opplyser Boye Hansen. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer