Dataspill er blitt idrett

Nå arrangeres NM i maskindans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Offisiell hjemmeside for NM i maskindans

Maskindans

• «Dance Dance Revolution» (DDR) oppsto i Japan på 90-tallet. Den første spillmaskinen kom til Norge i 2001.

• DDR ble registrert som idrett via Norges Danseforbund i april 2004.

• Det er satt ut over 50 dansemaskiner i hele landet.

• Du kan selv spille maskindans hjemme, på en PlayStation 2, Xbox eller PC. Dansematter koster mellom 200 og 2000 kroner.

• Da femtenåringen Jens Aasgaard vant NM-tittelen i oktober i fjor, danset han til en sang som krever at han tråkker på i gjennomsnitt fem piler i sekundet i til sammen 90 sekunder - på det raskeste er det hele ti tråkk i sekundet. Nå er toppnivået høynet.

Du har sikkert sett det - eller prøvd det selv.

«Dance Dance Revolution» (på godt norsk maskindans ) er dataspillet som er blitt offisiell idrett, og som nå får oppmerksomhet fra stadig flere.

Når du danser maskindans står du på en matte med fire piltaster - denne er igjen koblet til en skjerm. På skjermen får du anvisninger om hvilke piler du må tråkke på til enhver tid, godt akkompagnert av rask musikk.

NM i maskindans

-  Maskindans ble registrert som egen idrett i Norge våren 2004, og ble dermed verdens første dataspill som kan omtales som en offisiell idrett. Det er et konsept man kan drive med uansett alder og ferdighetsnivå, og du velger selv innfallsvinkelen - noen ser på det som dans, andre som spill, igjen andre som fitness, forteller Ole Petter Høie i Positive Gaming.

Høie er primus motor bak NM i maskindans, som til helga skal avholdes for andre gang. Arena er Dansehuset på Bryn i Oslo.

Norsk danseforbund var først ute i verden med å ta maskindans under sine vinger, men følges nå opp av International Dance Organization (IDO) - verdens største aktive danseorganisasjon med 75 medlemsland.

NM TIL HELGEN: Maskindans blir stadig mer populært, og gjør nå sitt inntog i skoler og treningssentre. Foto: Eirik Helland Urke
NM TIL HELGEN: Maskindans blir stadig mer populært, og gjør nå sitt inntog i skoler og treningssentre. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Fra nå av vil det avholdes egne, offisielle mesterskap i IDO-regi i maskindans. Det første verdensmesterskapet vil finne sted neste sommer.

For alle

-  Maskindans er blitt populært først og fremst fordi det kombinerer dans, spill, moro og fysisk aktivitet. Min mor på 60 år fikk to dansematter, en PlayStation 2 og et dansespill av meg til bursdagen sin. For henne er dette moro og fysisk aktivitet kombinert, og hun føler seg absolutt ikke for gammel til å drive med noe slikt, forteller Høie, og legger til:

-  Det finnes mange kvinner i 40- og 50- åra som spiller jevnlig og er blitt flinke.

Skoler og treningssentre

Kombinasjonen av lek og fysisk aktivitet har også gjort at maskindans brer om seg i nye miljøer.

-  Skoler larbarn med mye energi eller konsentrasjonsproblemer danse før timen starter. I tillegg får de selvtillit av å lære de andre i klassen hvordan det hele fungerer, sier Høye.

Et annet sted man ser at maskindans nå introduseres, er i treningssentrene.

-  Fitnesstudioer og dansestudioer trenger å fornye seg. Maskindans er et tilskudd som kan vare i mange år, mener Høie.

• Offisiell hjemmeside for NM i maskindans

REGJERNDE: Jens Aaasgaard (15, til høyre) er regjerende norgesmester i maskindans. På det aller raskeste er han i stand til å tråkke over ti ganger i sekundet når han danser. Her er han i duell mot Oddgeir Justiniussen under norgesmesterskapet på OsloLan i fjor.
SATSER: Positive Gaming håper på at blant annet skoleklasser kan spille «Dance Dance Revolution» i gymtimene nå som 20 stykker kan spille samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer