SPILLETS FORDELER:  At barn bruker mye tid på dataspill, kan gjøre skoleprestasjonene deres bedre. Foto: REUTERS/Matthew Tostevin
SPILLETS FORDELER:  At barn bruker mye tid på dataspill, kan gjøre skoleprestasjonene deres bedre. Foto: REUTERS/Matthew TostevinVis mer

Dataspill gjør deg bedre på skolen

Mens Facebook gir deg dårligere resultat, ifølge ny forskning.

(Dagbladet:) Å spille dataspill daglig, kan gi ungdom langt bedre resultater i matematikk, lesing og naturvitenskap. Det kommer fram av en undersøkelse gjort ved Royal Melbourne Institute of Technology i Australia.

Forskerne har koplet 12 000 australske 15-åringers internetvaner med deres resultater fra PISA-undesøkelsen i 2012 og sett på hvorvidt dataspill og bruk av sosiale medier har effekt på læring og skoleprestasjoner.

Bruken av dataspill slo altså positivt an, de ungdommene som spilte daglig, fikk 17 poeng bedre enn gjennomsnittet i matte, lesing og naturfag.

Derimot var det motsatt effekt hos ungdommene som brukte sosiale medier. Jo mer aktive de var på Facebook, desto dårligere gjorde de det på PISA-testene.

Nettspillets fordeler

Professor Alberto Posso, en av forskerne bak studien, mener, i følge The Sydney Morning Herald, at spill som Minecraft gir en mulighet for ungdom å søke etter og forbedre ferdighetene sine i problemløsing og analytisk tenkning.

- De må løse puslespill, bruke sine kognitive evner, og også løse matematikkoppgaver når de spiller dataspill, sier Posso.

Han mener også at man bør se på muligheten til å bruke dataspill i undervisningen, at studieplanene bør være mer fleksible i forhold til de verktøy dagens ungdom bruker.

Øker intellektet

Undersøkelsen sier lite om hvorfor bruk av dataspill gir bedre skoleresultater.

En nylig studie fra Colombia University viser at dataspilling hos barn mellom seks og elleve år øker den generelle skolekompetansen, og deres evne til å fungere intellektuelt, ifølge The Guardian.