- Dataspill kan hjelpe ADHD-barn

Nytt spillpatent motvirker hyperaktivitet.

(Dagbladet.no): Nintendo har i det siste tjent gode penger på sine hjernetrim-spill «Brain Training». Disse spillene har ligget på topp av salgslistene i Japan måned etter måned, og det første lanseres i Norge i midten av mai.

Potensialet for å lage spill som er ment å stimulere kløktet er med andre ord stort. Og nå har en psykolog i USA utviklet en type spilltilbehør som han mener kan være med på å hjelpe personer som lider av ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), skriver Detroit Free Press.

Følger hjerneaktiviteten

Spillene, som går under navnet Smart Brain Games, følger hele tiden barnets hjerneaktivitet, og tilpasser seg etter denne.

- Hvis hyperaktive barn spiller dataspill helt for seg selv, så vil de «sone ut». Når de spiller på dette systemet, så vil spillet slutte å virke om man «soner ut», forteller Henry Owens, klinisk psykolog i Melbourne i Florida.

Owens har nå begynt å bruke disse spillene på sine pasienter, og mener de fungerer som et hjelpemiddel til å øke fokus og konsentrasjon. Dataspillene modererer seg etter hvor flinke pasientene er til å selv regulere hjernebølgene sine.

Utarbeidet av NASA

Spillet kan hele tiden måle hjerneaktiviteten på spilleren ved hjelp av en anordning som festes på hodet. Denne kobles til en boks som igjen kobles til spillmaskinens håndkontroller – selve spillene som spilles er vanlige spill som kan kjøpes i butikken.

PROBLEMBARN: Ubehandlet hyperaktivitet er ofte et problem for både den det angår, og de vedkommende omgås med. Nå kan det vise seg at dataspill kan brukes i behandling av ADHD. Foto: Scanpix
PROBLEMBARN: Ubehandlet hyperaktivitet er ofte et problem for både den det angår, og de vedkommende omgås med. Nå kan det vise seg at dataspill kan brukes i behandling av ADHD. Foto: Scanpix Vis mer

Om spilleren for eksempel ikke konsenterer seg mens han eller hun spiller bilspillet «Gran Turismo», vil bilens topphastighet reduseres drastisk. Toppfarten kan man bare nå hvis man konsenterer seg igjen – noe barna dermed lærer seg opp til, og kan overføre til andre områder i livet.

Teknikken er utarbeidet i samarbeid med Nasa, som opprinnelig ville bruke den til å finne ut hvordan piloter bedre kunne navigere fly.

- Kontroversielt

Metoden kritiseres imidlertid av andre eksperter:

- Det er fortsatt kontroversielt, sier Dr. Andrew Adesman ved Scheider Children\'s Hospital i New Hyde Park i New York, og talsmann for en amerikansk ADHD-organisasjon.

Adesman mener at det fortsatt gjenstår å dokumentere om en slik metode overhodet gir noe positiv effekt, enten man snakker kort- eller langvarig. 

Går utover annen behandling?

Foreldre til barn med ADHD er naturlig nok skeptiske til medisinering, spesielt med Ritalin som nå undersøkes for uheldige bivirkniger. Andre foreldre mener at hysteriet rundt ADHD-medisinering har gått for langt.

- Foreldre må spørre seg selv om dette virkelig hjelper, og om det er den beste behandlingen tilgjengelig, sier Adesman, og legger til at dette kan føre til at foreldre ser vekk fra behandlingsformer som beviselig motvirker ADHD-symptomene.

Mannen bak spillmetoden, Henry Owens, forteller at han nå har fire pasienter som spiller spillene hjemme, og at flere andre spiller på kontoret hans, enten i forbindelse med eller uavhengig av medisinering.

Om teknikken viser seg å være effektiv, vil produksjon av kommersielle hjemme-enheter av spillutstyret settes i produksjon.

VANLIGE SPILL: «Gran Turismo» er et eksempel på en spillserie som kan brukes i behandlingen.