Dataspill på vei inn i OL?

Det jobbes hardt for å få e-sport til Beijing-OL i 2008.

(Dagbladet.no): Det har lenge vært diskutert om e-sport - altså organiserte dataspillkonkurranser - kan falle innunder den tradisjonelle sportsdefinisjonen.

I en god stund har maskindans vært en del av Norsk danseforbund, noe som gjør at det på mange måter kan kalles en idrett.

Vil inn i OL

Nå jobbes det imidlertid hardt for å få dataspillene inn i de Olympiske lekene.

Lederen for den amerikanske Global Gaming League, Ted Owen, er nå i samtaler med de kinesiske myndighetene om å få e-sport inn som en prøvegren i sommerlekene i Beijing i 2008.

Selv om det ikke har vært noen nye prøvegrener siden 1992 - og OL-eksperter mener at det ikke har vært noe innsats for å bringe ordningen tilbake - mener Owen at e-sport som en OL-gren kan føre med seg oppmerksomheten fra svært mange ungdommer verden rundt.

- Folk ser ikke så mye på OL lenger. Det er viktig å ha ungdommen med seg om du skal tjene penger. Og for å gjøre det, må du åpne armene for mer utradisjonelle sportsformer. De gjorde det med snowboard, og se bare hvor populært det ble. Dataspill fortjener å bli sett på som en utradisjonell sportsform - det ville ført mye oppmerksomhet med seg til OL, sier Owen til CNN Money.

Idrettsutøvere?

OL-GREN? Det jobbes nå for å få e-sport inn som en prøvegren i sommerlekene i Beijing i 2008. Foto: Scanpix
OL-GREN? Det jobbes nå for å få e-sport inn som en prøvegren i sommerlekene i Beijing i 2008. Foto: Scanpix Vis mer

E-sport har vokst seg stort som fenomen verden rundt, og det avholdes årlige konkurranser med store pengepremier. De flinkeste spillerne tjener svært gode penger, Jonathan «Fatal1ty» Wendel er et godt eksempel.

Den største motstanden mot e-sport som en sportsgren kan imidlertid forklares i at utøverne sitter stille foran en skjerm - noe som ikke ligner så veldig mye på det klassiske bildet av en typisk idrettsutøver.

- Tidligere har det vært sagt at elektronisk sport ikke kan være for sport å regne, når vi sitter foran en skjerm og spiller dataspill. Men når bridge og sjakk kan være OL-grener, er det forhåpentligvis ikke langt igjen for e-sporten. Og jeg kan love deg at vi blir mer svette i løpet av en match enn det sjakkspillerne gjør, sa den norske e-sportutøveren Jonas Alsaker Vikan til Dagbladet.no etter at laget hans, Team Catch-Gamer, stakk av med 200.000 kroner etter en «Counter-Strike»-turnering i Sør-Korea i fjor.

Jobber i motvind

Internasjonal popularitet er imidlertid ikke en forutsetning for en OL-gren. Golf, bowling, motorsykkelracing og baseball er alle sporter som forsvinner fra OL i 2012.

Det at e-sport hviler så tungt på ny teknologi, gjør heller ikke kampen enklere.

- Det er en stor kampanje i den internasjonale OL-komiteen IOC for å få unge vekk fra datamaskinene. Å lobbe for dataspill er som å spørre IOC om å anerkjenne kraftrøyking, sier Ed Hula, redaktør for OL-tidsskriftet Around the Rings til CNN Money.

Nå skal det sies at GGL og Owen ennå ikke har snakket med IOC, foreløpig har samtalene kun vært med de kinesiske myndighetene. Til gjengjeld har disse samtalene vært positive.

Stort i Kina

At Owen henvender seg til de kinesiske myndighetene er ikke tilfeldig. Kina er i likhet med Sør-Korea et av verdens største land i e-sport-sammenheng.

- Kina er verdens største marked for e-sport med 300 millioner internettbrukere i 2005. Kjempelandet er storforbruker av digital underholdning (og alt annet forøvrig) og er med rette en storebror for Sør-Korea som foreløpig har vist størst utvikling gjennom å TV-sende e-sport på lik linje med det TV 2 gjør med den norske tippeligaen, skrev Jonas «bsl» Alsaker Vikan i et reisebrev fra Hangzhou i Kina da Team Catch-Gamer nylig deltok i en turnering der.

Ifølge CNN Money regner man med at e-sport-markedet i Kina alene vil være på over 12 milliarder kroner innen 2010.

- Kina er det naturlige stedet å introdusere e-sport som en prøvegren. Hvis vi får kinesiske myndigheter til å gå god for planene, og vi deretter presenterer dem for IOC, skal det mye til for at de velger å ikke i det minste vurdere det. Den eneste grunnen til at det ikke har vært introdusert noe prøvegren de siste årene, er at ingen har kommet med et godt forslag til dem, sier Owen til CNN Money.

- Gjør det uansett

Og om IOC setter foten hardt ned, er ikke Owen i tvil om hva han vil gjøre:

- Hvis IOC sier nei, men de kinesiske myndighetene sier ja, så kommer vi likevel til å gjennomføre det. Vi har kanskje ikke de olympiske ringene, men slår oss heller ned rett ved siden av OL-arenaene der vi kan sole oss i glansen av OL-lyset. Alle har lyst til å se noen som er best i noe - og nå er på tide at folk får se de beste på vår arena, sier Owen.

For ordens skyld: Dagbladet.no er en av hovedsponsorene til Team Catch-Gamer.

GOD KOMBO? Mange fnyser nok på nesa over at skytespill skal kalles sport - men for mange er det om ikke så blodig, så i hvert fall alvor.
STORE PENGER: Norske Team Catch-Gamer vant i fjor 200.000 for andreplassen i World E-Sports Games i Sør-Korea. Her representert ved Geir Stian «Juve9le» Svendsen (til venstre) og lagleder Jonas «bsl» Alsaker Vikan.