Dataspill som aktivitet - eller som avhengighet?

I den senere tid har dataspillavhengighet vært et tilbakevendende tema i norske medier, men debatten har vært unyansert og gir et forenklet bilde av dataspill som aktivitet og digitalt medium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet fredag 11. januar 2008 skriver psykologstudent Pål Fylling Helland og psykologspesialist Gerhard Relling et interessant og viktig innlegg om avhengighet av rollespill på internett. De viser til at dette er et problem som det er viktig at helsevesenet tar tak i, ettersom spillinteressen for enkelte blir mer enn en hobby og utvikler seg til en avhengighet.

Til tross for at bekymringene om at dataspill på internett kan være avhengighetsdannende er vel begrunnet, er mange av argumentene i kronikken unyanserte, og er basert på en forenklet forståelse av dataspill som aktivitet og digitalt medium. Samtidig er bruken av begrepet avhengighet ullent og utydelig, og sammenligner dataspillavhengighet med den avhengigheten vi finner hos rusmisbrukere.

Jeg ønsker å nyansere og presisere en del av elementene i Helland og Rellings kronikk som er viktig for å forstå avhengighet av dataspill på internett, og for å understreke at høy tidsbruk og dedisert engasjement i et spill på ingen måte er ensbetydende med avhengighet.

I kronikken beskriver forfatterne likheter og ulikheter mellom spillavhengighet og rusmiddelavhengighet. De peker riktig nok på at dataspillavhengighet ikke ligner de avhengighetssituasjonene der man ved hjelp av kjemisk stimuli får en drastisk endret bevissthetstilstander der man «raver rundt» i ruset tilstand, men understreker at det er visse andre psykologiske likhetstrekk som benektning, abstinens, å falle utenfor sosialt og tilbakefall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer